Ταχινόπιτα

21.05.2008
Ιδανική για κολατσιό στο σχολείο!

Τι έχουμε:

  • 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. ταχίνι
  • 1/2 φλιτζ. μέλι
  • 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
  • 3 μήλα
  • 4 κουταλιές ζάχαρη, μαύρη
  • 4 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά κανελογαρίφαλα
  • 1/2 κουταλιά μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 λαδόκολλα

Για το γαρνίρισμα:

  • ζάχαρη, κρυσταλλική
  • μέλι

Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τις φέτες των μήλων για μισή ώρα, προσθέτοντας στη μέση του βρασμού τη ζάχαρη.

Οταν βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνουν πολτός και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν. Προσθέτουμε το μείγμα του ταχινιού στην κατσαρόλα με τα μήλα, ρίχνουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, το μοσχοκάρυδο, τα κανελογαρίφαλα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε, έως ότου γίνουν ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με τη λαδόκολλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.

Οταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη και περιχύνοντας με μέλι.

Συμβουλή
Εάν δούμε ότι η πίτα παίρνει χρώμα πριν ψηθεί το εσωτερικό της, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.