Πίτσα με γέμιση από χαλούμι

01.10.2008
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χαλούμι με μοτσαρέλα, καθώς αυτά τα δυο τυριά έχουν παρόμοια υφή.

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. νερό, κρύο
  • 1/3 φλιτζ. καλαμποκάλευρο
  • 1/4 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 300 γραμ. χαλούμι
  • 1 1/2 φλιτζ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι

Για το γαρνίρισμα:

  • ντοματάκια Σαντορίνης
  • φύλλα λόλας
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • λάδι ελιάς για το άλειμμα

Τι κάνουμε:
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο , προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε το ειδικό εξάρτημα για ζύμη, ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, το νερό και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά και κατόπιν τη βάζουμε σε ένα μπολ. Το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 45 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά, τη βάζουμε στο μπολ, καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ κόβουμε το μισό από το χαλούμι σε μπαστουνάκια πάχους ενός δακτύλου και 3-4 από τα μπαστουνάκια τα κόβουμε σε κυβάκια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στα τέσσερα και χωρίζουμε σε φύλλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το τυρί έμενταλ και το ανθότυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Βάζουμε τη ζύμη για πίτσα σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο μεγέθους λίγο μεγαλύτερου από το ταψί μας. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με 2 κουταλιές λάδι και στρώνουμε το φύλλο ζύμης φροντίζοντας ώστε να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Βάζουμε περιφερειακά τα μπαστουνάκια χαλουμιού, το ένα δίπλα στο άλλο και τα καλύπτουμε γυρίζοντας προς τα μέσα τη ζύμη που βρίσκεται στα τοιχώματα.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτσας με το λάδι, πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών και προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια. Βάζουμε πάνω από κάθε κρεμμύδι 1 κομματάκι χαλουμιού και ψήνουμε την πίτσα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο και σερβίρουμε γαρνίροντας με ντοματάκια και φύλλα λόλας.