Τι έχουμε:
- 2 φιλέτα ψαριού (σφυρίδα, πέρκα κ.ά)
- 100 γραμ. φρέσκα φασολάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη, σε κομματάκια
- 1 πιπεριά κίτρινη, σε κομματάκια
- 2 κολοκυθάκια, σε κομματάκια
- 2 ντομάτες, σε κομματάκια
- 2-3 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- 2 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Για το ρύζι:
- 1 φλιτζ. ρύζι για ριζότο
- 4-5 στίγματα σαφράν (κρόκου Κοζάνης)
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα φιλέτα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε μια κουταλιά από τη μαργαρίνη και όταν κάψει, σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, αφήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.
Βάζουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει, σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού, έως ότου ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε πάνω σε κάθε φιλέτο λίγα από τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με το λάδι ελιάς, τον χυμό λεμονιού και το μισό ποτήρι από το κρασί.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Για να ετοιμάσουμε το ρύζι, λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι την υπόλοιπη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Διαλύουμε στο υπόλοιπο κρασί τα στίγματα του σαφράν και σβήνουμε με αυτό το ρύζι, αφήνοντας να βράσει, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας για να μη μας κολλήσει το ρύζι.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό έως ότου μαλακώσουν, προσέχοντας όμως να μη λιώσουν.
Σερβίρουμε τα φιλέτα το ένα επάνω στο άλλο με τα φασολάκια και το ρύζι, γαρνίροντας με το μαϊντανό.
Συμβουλή
Μπορούμε αντί για κρόκο Κοζάνης, να χρησιμοποιήσουμε πάπρικα, γλυκιά.
Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.