Τι έχουμε:
- 6-8 σπαράγγια, λευκά
- 3-4 φέτες προσούτο
- 4-5 φύλλα ρόκας
- 1- 2 κουταλιές παρμεζάνα, τριμμένη
- στη μύτη από το κουταλάκι ζάχαρη
- στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 4-5 κουταλιές Άλτις Balsamico di Modena
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο Άλτις
Τι κάνουμε:
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε από τα σπαράγγια τη σκληρή επιφάνεια, κόβουμε τις άκρες των βλαστών, τα ξεπλένουμε και τα δένουμε σε δεματάκι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζουμε μέσα το δεματάκι των σπαραγγιών σε όρθια θέση και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 15-20 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα σπαράγγια από το νερό, αφαιρούμε το νήμα τους, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε μια πιατέλα σε ακτινωτό σχήμα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το Άλτις Balsamico di Modena, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο Άλτις.
Πλένουμε τα φύλλα της ρόκας, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε πάνω από τα σπαράγγια.
Ψιλοκόβουμε το προσούτο και το βάζουμε στο κέντρο της σαλάτας.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μπαλσάμικο, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Μπορούμε αντί για προσούτο, να χρησιμοποιήσουμε μπέικον, ψημένο.
Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.