Και μπορεί να σε βολεύει να έχεις κοτόπουλο αποθηκευμένο στο ψυγείο αλλά πρέπει να ξέρεις πόσο καιρό μπορείς να το φυλάξεις ώστε μετά να μπορέσεις να το καταναλώσεις με ασφάλεια. Παρακάτω θα διαβάσεις χρήσιμα στοιχεία για το πόσο μπορεί να κρατήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο σου.
20 τρόποι για ξεκολλήσεις τη ζυγαριά σου
Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κοτόπουλο στη συντήρηση;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά. Εν τω μεταξύ, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.
Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C.
Επιπλέον, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
Εάν πρέπει να αποθηκεύσεις το κοτόπουλο για περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη.
Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες. Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο.
Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένονται και ποια όχι πριν το μαγείρεμα
Πώς να καταλάβεις εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει
Εάν έχεις αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερο διάστημα απ’ ότι αναφέραμε, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να καταλάβεις εάν το κοτόπουλο στο ψυγείο σου έχει χαλάσει:
- Έχει περάσει η ημερομηνία που γράφει «κατανάλωση κατά προτίμηση»: Το κοτόπουλο - ωμό και μαγειρεμένο – του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, είναι πιθανό να έχει χαλάσει.
- Αλλαγές στο χρώμα: Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας δείχνουν ότι έχουν αναπτυχθεί βακτήρια.
- Μυρωδιά: Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο βγάζουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς χαλάει. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσεις εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.
- Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει σίγουρα χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.
Εάν υποψιάζεσαι ότι το κοτόπουλο στο ψυγείο σου έχει χαλάσει, υπάρχει μόνο μια λύση: Πέταξέ το.