Γευστικές αλχημείες με σταφίδα!

11.09.2015
Κάποιοι τις προτιμούν ξανθές! Άλλοι πάλι μαύρες! Όλοι πάντως συγκλονίζονται από τη γλύκα τους και την ευκολία τους να ταιριάζουν με όλα! Ο λόγος για τις σταφίδες, τον πιο γλυκό και υγιεινό συνάμα πειρασμό!

Η σταφίδα είναι ένα πρωταγωνιστικό προϊόν της ελληνικής παραγωγής και κατεξοχήν εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν, που στο παρελθόν είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία με το περίφημο «σταφιδικό ζήτημα» που συνδέθηκε με τη χρεοκοπία του Τρικούπη. Στην ουσία πρόκειται για την αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού και ενώ συνήθως τη συγκαταλέγουν στους ξηρούς καρπούς, εντούτοις ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Η διαδικασία ξήρανσης των σταφυλιών μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι δέκα ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και γίνεται σε ειδικά φτιαγμένη επιφάνεια, σαν αλώνι, όπου παραμένουν ώσπου να μαραθούν.

Η μαύρη καλλονή

Η παραγωγή γίνεται από δύο ποικιλίες σταφυλιών, το λευκό και το μαύρο, που μας δίνουν αντίστοιχα την περίφημη ξανθιά «σουλτανίνα» και την πολύτιμη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Η θρεπτική τους αξία μεγάλη, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα μάλιστα βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων κερδίζοντας τον τίτλο του διατροφικού «θησαυρού» – καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Βάλε τες παντού!

Οι σταφίδες χρησιμοποιούνται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Συνοδεύουν το ρύζι, το κρέας, τα τυριά. Γλυκίζουν σάλτσες και ντιπ, προσθέτουν νοστιμιά σε σαλάτες, χοιρινό ψαρονέφρι και κοτόπουλο, ενώ στην παρασκευή γλυκών κλέβουν την παράσταση και βοηθούν να ελαττώσεις τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσεις. Και βέβαια αποτελούν το ιδανικότερο σνακ – ειδικά για όσους γυμνάζονται, καθώς παρέχουν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Συνδυάζονται άριστα με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη στο πρωινό γεύμα και το σημαντικότερο, ικανοποιούν άμεσα την επιθυμία για κάτι γλυκό. Βάλε λοιπόν στην διατροφή σου την καθημερινή κατανάλωση σταφίδας, αυτού του τόσο θρεπτικού και φθηνού αποξηραμένου φρούτου. Όμως, όπως ισχύει σε όλες τις τροφές, πρέπει να τις καταναλώνει; με μέτρο. Και θυμήσου: σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο κουταλιές σταφίδας την ημέρα καλύπτουν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε φρούτα!

Δες στη συνέχεια μερικές συνταγές με σταφίδες που θα σε συναρπάσουν!

Αλχημείες με σταφίδες!

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Λώλου, επιστρατεύοντας παιδικές μνήμες και βιώματα από την οικογένειά της, που είναι σταφιδοπαραγωγοί στη Νεμέα, μας δίνει πεντανόστιμες συνταγές.

Σταφιδόψωμο

Όπως το τρώγαμε παιδιά

Υλικά

  • 2 φλ. σταφίδες
  • 2 φλ. νερό
  • ½ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κρύο νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλα τριμμένα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ½ φλ. χοντροκομμένα καρύδια

Εκτέλεση

Βράζεις τις σταφίδες με 2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά. Απομακρύνεις από τη φωτιά και προσθέτεις το λάδι και το κρύο νερό. Στη συνέχεια ανακατεύεις καλά όλα τα στερεά υλικά και σε αυτά προσθέτεις το μείγμα της σταφίδας. Αδειάζεις σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για περίπου μία ώρα. Είναι έτοιμο όταν το τρυπάς με μαχαίρι και αυτό βγαίνει στεγνό.


Σαλάτα μπρόκολο

Κλέβει την παράσταση

Υλικά

  • 1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 φλ. σταφίδα
  • 1/4 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 10 φέτες μπέικον ελαφρά τσιγαρισμένο
  • 1 φλ. ηλιόσποροι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • Για το dressing: ½ φλ. μαγιονέζα & 1 κουταλιά ξίδι

Εκτέλεση

Βράζεις το μπρόκολο, όχι όμως υπερβολικά, αλλά καλύτερα να κρατάει. Σε ένα μπολ ανακατεύεις όλα τα υλικά, προσθέτεις το μπρόκολο και περιχύνεις με το dressing.


Σοκολατάκια σταφίδας

Μπουκίτσες σκέτη γλύκα

Υλικά

  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 πλάκα κουβερτούρα 125 γρ.

Εκτέλεση

Πλένεις τις σταφίδες, τις στραγγίζεις και τις αφήνεις να στεγνώσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί. Λιώνεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέτεις τις σταφίδες και ανακατεύεις. Με ένα κουταλάκι σχηματίζεις μπουκίτσες, τις οποίες τοποθετείς σε λαδόκολλα. Μόλις ολοκληρώσεις, τις βάζεις στο ψυγείο να κρυώσουν.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163

Update: Σεπτέμβριος 2015.