Το ρήμα σοτάρω, όπως πιθανότατα φαντάζεσαι προέρχεται από το γαλλικό "sauter" που αν είσαι γαλλομαθής γνωρίζεις τη σημασία του. Η ελληνική μετάφραση του sauter δεν είναι αλλη από το "πηδάω" κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Τι σχέση έχει το σοτάρισμα με το.... πήδημα;
Δε χρειάζεται να είσαι δεινή μαγείρισσα για να καταλάβεις το συμβολισμό. Σκέψου το λαδάκι ή το βούτυρο που καίει και τα υλικά που βάζεις μέσα για να σοτάρεις. Δε σου δίνουν την αίσθηση πως αναπηδούν; Αυτό ακριβώς λοιπόν σημαίνει το σοτάρισμα, είναι η αναπήδηση των τροφίμων που ρίχνονται όλα μαζί (συνευρίσκοντια θα μπορούσαμε να πούμε) μέσα στο καυτό μας λάδι ή βούτυρο.
Κάθε λέξη έχει τη σημασία της τελικά...
Μερικές συμβουλές για σωστό σοτάρισμα
* Απόφυγε τα σπορέλαια και το βούτυρο. Προτίμησε ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.
* Για να μειώσεις την ποσότητα του ελαίου απλά άλειψε το σκεύος
* Τα υλικά που θα σοτάρεις πρέπει να είναι στεγνά ή πολυ καλά στραγγισμένα
* Το σωστό σοτάρισμα θέλει πολύ καυτό λάδι
* Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχει χαμηλά τοιχώματα αλλά και επιφάνεια τέτοια ώστε να χωράνε όλα τα υλικά που θέλουμε να σοτάρουμε.
Σοτάρισμα γίνεται και χωρίς λάδι;
Κανονικά το σοτάρισμα προϋποθέτει λίπος (λάδι, μαργαρίνη ή άλλο) αλλά αν για ιατρικούς λόγους ή λόγους διατροφής θέλεις να κάνεις πιο υγιεινά γεύματα μπορείς να το αντικαταστήσςεις με λίγο ζωμό λαχανικών ή κρασάκι.