Καταρχήν η βάση της τάρτας θα πρέπει να ψηθεί αρκετά καλά για να δώσει τραγανό αποτέλεσμα! Για να είσαι σίγουρη ότι θα το πετύχεις δοκίμασε να τρυπήσεις με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και η θερμοκρασία να περάσει και στο εσωτερικό της!
Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι το ξεφορμάρισμα! Αν η τάρτα μείνει για ώρα μέσα στην ταρτιέρα, η θερμοκρασία θα τη μαλακώσει αφού θα της προσθέσει υγρασία. Το ξεφορμάρισμα θα πρέπει να γίνει ενώ η βάση της τάρτας σου είναι ακόμη ζεστή. Αφού τη βγάλεις από το ταψάκι, άφησέ τη πάνω σε μια σχάρα και άσε τη να κρυώσει! Με τον τρόπο αυτό η ζύμη θα «αναπνεύσει» και δε θα μαζέψει υγρασία.
Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος που γίνεται με τις αλμυρές τάρτες είναι αυτό του ψησίματός μαζί με τα υλικά! Τα τυράκια λιώνουν γρήγορα και η ζύμη μένει άψητη με αποτέλεσμα η επιχείρηση τάρτα να αποτυγχάνει! Για να μην ξαναπετάξεις τα υλικά στα σκουπίδια, θυμίσου πως οι χρόνοι ψησίματος είναι διαφορετικοί. Ψήσε πρώτα τη ζύμη σου, άσε τη να κρυώσει και μετά πρόσθεσε τα υλικά της αρεσκείας σου. Στη συνέχεια βάλε τη ξανά στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυράκια σου και να ψηθεί η γέμιση.
Για έξτρα γεύση στις τάρτες σου:
* Πρόσθεση στη ζύμη σου μια πρέζα αλάτι! Θα δώσει έξτρα γεύση τόσο στην αλμυρή σου τάρτα όσο και στη γλυκιά!
* Αν φτιάχνεις γλυκιά τάρτα με φρούτα, αντί για νεράκι και ζάχαρη μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σιροπάκι από την κονσέρβα των φρούτων που θα χρησιμοποιήσεις.
Δ.Γ.