Βαλς στους αμπελώνες

27.08.2011
Στην πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας συγκαταλέγεται και το κρασί. Μια παράδοση τόσο ζωντανή και δημιουργική όσο και τα αμπέλια της.

Eνα από τα αξιοθέατα της Αυστρίας ?σε σχέση με το κρασί? είναι η επίσκεψη στο Grinzing, λίγο έξω από το κέντρο της Βιένης, όπου τα πανδοχεία έχουν ως έθιμο να σερβίρουν «νεαρό» βιενέζικο κρασί που κυκλοφορεί στο εμπόριο στις 11 Νοεμβρίου, μετά τη γιορτή του Saint Martin ?κάτι σαν το Nouveau των Γάλλων.

Το ονομάζουν Heuriger και το προσφέρουν μαζί με λουκάνικα, τυρί, jambon, καπνιστά κρέατα και bacon, ψωμί και λαχανικά, σε μια αυθεντική βιενέζικη ατμόσφαιρα, δείγμα της οινικής κουλτούρας που χαρακτηρίζει τη χώρα.

Αλλωστε, η πορεία της Αυστρίας στα οινικά πράγματα είναι μακραίωνη, ενώ τα σύγχρονα αυστριακά κρασιά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, τόσο για την ποιότητά τους όσο και για τις ιδιαιτερότητές τους.

Οι αμπελουργικές περιοχές της Αυστρίας σχηματίζουν ένα μισοφέγγαρο στην ανατολική πλευρά της χώρας και στα σύνορά της με την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Βιένης.

Η Αυστρία είναι γνωστή για τα ξηρά και γλυκά λευκά κρασιά της, που συγκαταλέγονται διεθνώς στα καλύτερα του είδους και αποσπούν συνεχώς διακρίσεις. Riesling, Veltliner, Beerenauslese ή Ausbruche αλλά και Bouvier, Muscatel, Welschriesling είναι οι ποικιλίες από τις οποίες γεννώνται.

Οι γνωστότερες περιοχές κρασιού της Αυστρίας είναι οι «παραδουνάβιες» και από εδώ βγαίνουν τα πιο γοητευτικά αυστριακά κρασιά, κυρίως εκείνα που προέρχονται από την ποικιλία Riesling, η οποία δίνει σπάνια, έντονα αρώματα βοτάνων αλλά και σταφυλιού, μελιού καθώς και τριαντάφυλλου.

Τη μεγάλη έκπληξη οι Αυστριακοί την έκαναν με την παραγωγή κόκκινων κρασιών, κάτι που δεν το περίμενε κανείς αφού εκμεταλλεύτηκαν άψογα την προσφορά του δρύινου βαρελιού στο κρασί και τις άριστες συνθήκες οινοποίησης για να φτιάξουν πανέμορφα, φρουτώδη κόκκινα κρασιά, που πλησιάζουν τα μεσογειακά «αδελφάκια» τους.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούν είναι το Blaufrankisch, το St Laurent και το Zweigelt και τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα μείωσαν αισθητά τη δυνατότητα πρόσβασης των διεθνών ποικιλιών όπως των Cabernet, Merlot και Syrah, που επίσης καλλιεργούν οι Αυστριακοί παραγωγοί.

Από τον Νίκο Μαούνη