Εκεί που στον καλλιτεχνικό χώρο είχαν τα πάντα παγώσει λόγω της πανδημίας, τώρα όπως φαίνεται τρέχετε να προλάβετε όσα στερηθήκατε τον τελευταίο καιρό. Είναι έτσι;
Για μένα δεν ήταν ακριβώς έτσι.Πριν την πανδημία δεν είχα δουλέψει ποτέ όσο τώρα. Όχι μόνο δεν στερήθηκα αλλά εκμεταλλεύτηκα την περίσταση για να γίνω καλύτερη ή έστω να κάνω το έδαφος πιο εύφορο ώστε να προσελκύσω την έντονη εργασία. Και έγινε. Ήταν η ώρα μου.
Σε άγχωσε εκείνη η περίοδος; Πώς τα έβγαλες πέρα οικονομικά;
Ναι φυσικά με άγχωσε εκείνη η περίοδος γιατί το πρώτο lockdown ήταν καθολικό. Το δεύτερο όμως δεν ήταν και για μια περίοδο αγχώθηκα πολύ. Έκανα πράγματα που δεν είχα ξανακάνει. Ηχογράφησα ένα βιβλίο για τυφλά παιδιά, έκανα θεατρικό παιχνίδι σε ένα πολύ γλυκό κορίτσι και κάπου εκεί ήρθε στο δρόμο μου η εξαιρετική σειρά «Έρωτας με διαφορά» στο Star και μπήκα πάλι σε ρυθμό.
Τι ακριβώς είναι αυτό το βιβλίο που ανέφερες;
Το βιβλίο έχει τίτλο « Ο κόσμος απο την αρχή» είναι ένα project της Unicef, σε συνεργασία με το ΚΕΘΙ (Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας) και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ζητήματα προστασίας και στήριξης των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται βία λόγω του φύλου τους.
Πιστεύεις ότι η συνεργασία σου με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία σου;
Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη αρχή από το να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική δουλειά παγκόσμιας εμβέλειας. Από κει και πέρα θεωρώ πως βρίσκομαι εκεί που έπρεπε και είμαι ευγνώμων για όλα.
Θεωρείς ότι η τύχη σε έχει ευνοήσει στη ζωή σου;
Aσπάζομαι κάτι που έχω διαβάσει: «Πιστεύω ακράδαντα στην τύχη και έχω διαπιστώσει πως όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόση περισσότερη έχω».
Πώς αισθάνεσαι που ανήκεις στο καστ του «Κουρέα της Σεβίλλης»; Σε ποιον ρόλο θα σε δούμε;
Αισθάνομαι πως ζω κάτι που δεν είχα φανταστεί ούτε στα πιο τρέλα μου όνειρα. Είμαι πανευτυχής που ανήκω σε ένα σύνολο τόσο ταλαντούχων και έμπειρων ανθρώπων. Θα ερμηνεύσω τη Ροζίνα. Τον μοναδικό γυναικείο ρόλο του έργου.
Σε βλέπουμε επίσης και στη δραματική σειρά του ΣΚΑΙ «Μόλις χθες»..Τι σε έκανε να πεις το ναι; Η ηρωίδα που υποδύεσαι, έχει κοινά χαρακτηριστικά με εσένα;
Το «ναι» με έκανε να το πω ο σκηνοθέτης Βασίλης Θωμόπουλος με τον οποίο ήθελα πολύ να συνεργαστώ και να η ευκαιρία!
Μέχρι τώρα πάντα βρίσκω στοιχεία που έχω κι εγώ στο χαρακτήρα μου σε σχέση με τους ρόλους που αναλαμβάνω. Στην προκειμένη περίπτωση, το πιο βασικό θα έλεγα πως είναι το γεγονός ότι δεν έχω βρει τη χρυσή τομή ώστε το ενδιαφέρον μου για τους άλλους να μην καταπατά τα δικά μου θέλω. Η Έλενα υπόκειται σε καταστάσεις στις οποίες πνίγεται. Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο πως ο εαυτός μας είναι ότι πιο σημαντικό και πολύτιμο έχουμε. Αυτό καθιστά απαραίτητη την προϋπόθεση να είμαστε η προτεραιότητα μας, γιατί ακόμα κι αν παραβλέψουμε αυτό το κομμάτι, αργότερα θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας. Και συνήθως αργότερα τα πράγματα μπορεί να είναι πιο δύσκολα. Η αλήθεια πονάει εκείνη τη στιγμή ενώ το ψέμα συνεχώς.
Κάνεις λοιπόν τηλεόραση και θέατρο. Σε ποιο από τα δύο βρίσκεις μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση;
Είναι δύο τελείως διαφορετικές συνθήκες. Θα έλεγα ότι μου αρέσουν και τα δύο πολύ. Ίσως τείνω λίγο περισσότερο προς το θέατρο αυτή τη στιγμή γιατί είναι η πρώτη μου φορά και είμαι ενθουσιασμένη.
Μιας και ανήκεις στα κορίτσια της νέας γενιάς, πιστεύεις ότι έχει αλλάξει το φλερτ στην εποχή μας ή κάποια πράγματα κρατάνε ακόμα την παράδοση;
Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος αλλάζει και είναι φυσικό επόμενο. Δεν θα έλεγα πως είμαι παραδοσιακή ούτε «μοντέρνα». Το καθετί έχει τα καλά και τα κακά του. Θεωρώ πως κλέβω από τους προηγούμενους και εμπνέομαι απ την γενιά μου για να φλερτάρω με τρόπο που να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα μου.
Τι είναι ο έρωτας για εσένα;
Ο έρωτας για μένα είναι τα πάντα. Είναι η σχέση με τον εαυτό μας, με τη δουλειά μας, με τους ανθρώπους γύρω μας, με την ίδια τη ζωή. Η δουλειά μου και η παιδεία μου στηρίζονται κατεξοχήν σε μια ερωτική συνάντηση, είτε με την κάμερα είτε με το κοινό του θεάτρου. Είναι η σπίθα ακόμα και για να σηκωθώ απ το κρεβάτι μου το πρωί. Η διαδικασία να τον ανακαλύπτω ξανά και ξανά σε όλα φέρνει την αγάπη.
Αν χρειαστεί να πας σε ένα έρημο νησί, ποιον δικό σου άνθρωπο θα πάρεις μαζί σου για να αισθάνεσαι ασφαλής;
Έναν υπέροχο άντρα για να κάνουμε παιδιά και να γεμίσουμε τον έρημο εκείνο τόπο με αγάπη, με ζωή, με ιδέες και αξίες που δυστυχώς δεν υπάρχουν στον κόσμο που ζούμε. Και τα παιδιά αυτά τα γεμάτα διαύγεια και γνώση για τη φύση και τη ζωή, να δώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους. Κι αυτό να εξαπλωθεί όπως η πανδημία και να ζούμε καλύτερα.
Tον έχεις βρει αυτόν τον άνδρα;
Όχι, τον ονειρεύομαι όμως..
Mιας και στη χώρα μας καταγγέλλονται όλο και πιο συχνά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω αν σου έχει τύχει ποτέ να βρεθείς αντιμέτωπη με ανάλογες συμπεριφορές. Γνώριζες ότι συνέβαιναν τέτοιου είδους περιστατικά μέσα στο καλλιτεχνικό χώρο;
Ναι έχω βιώσει τέτοιο περιστατικό. Ξέρω τι σημαίνει να καταπίνεις τη φωνή σου την ύστατη στιγμή κι ας είσαι άνθρωπος που πατάς πόδι και λες τη γνώμη σου και στηρίζεις τον εαυτό σου. Δυστυχώς η σεξουαλική κακοποίηση σε υπερβαίνει. Σε βάζει σε μια συνθήκη φόβου που αδυνατείς να σε υπερασπιστείς όπως ή όσο θα ήθελες. Αυτό που ξέρω είναι ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά σε όλο τον κόσμο. Ο καλλιτεχνικός χώρος παγκοσμίως είναι ένα μικρό κομμάτι του συνόλου. Όχι ότι σε όλα δηλαδή υπάρχει σεβασμός και ξαφνικά στον καλλιτεχνικό χώρο συμβαίνει κι αυτό! Εμένα ότι μου έχει τύχει ήταν εκτός καλλιτεχνικού χώρου.
Έχεις συνεργαστεί με ένα πρόσωπο που είναι στο επίκεντρο του ελληνικού metoo, τον Πέτρο Φιλιππίδη. Η αποκάλυψη του ονόματός του σου προκάλεσε έκπληξη;
Καμία απολύτως έκπληξη δεν μου προκάλεσε. Και φαντάζομαι σε κανέναν. Έκπληξη και χαρά μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν/με να μιλάμε και δεν προσποιούνται πως όλα είναι καλά. Γιατί πάνω σ’ αυτό είναι χτισμένο όλο το οικοδόμημα - στα πάντα επαναλαμβάνω όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Η σειρά «Μόλις χθες» έχει πολύ καλά τέτοια παραδείγματα. Είναι το μικρόβιο της εξουσίας να καταπατάς τα δικαιώματα του άλλου για να επιβεβαιώνεις τη δύναμη σου, πως έχεις τον έλεγχο. Μια γιγάντια μαλακία δηλαδή, με συγχωρείτε για την έκφραση. Ο άνθρωπος όσο περισσότερα έχει τόσα περισσότερα θέλει. Αυτό είναι αρρώστια.
Τι σε κάνει χαρούμενη;
Αυτό που με κάνει χαρούμενη είναι να κάνω ο,τι χρειάζομαι ώστε η ψυχή μου να είναι ήρεμη και να δίνω και να παίρνω εύκολα αγάπη. Αγαπάω σημαίνει «αρκούμαι», «μου φτάνει», το οποίο με οδηγεί στο να ευχαριστιέμαι ότι έχω και να μην βρίσκομαι σε ένα συνεχόμενο αγώνα να αποκτήσω ότι δεν έχω. Τότε είμαι πλήρης και νιώθω χαρά.
Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα που θα μπορούσε κάποιος να πει για εσένα;
Μ΄αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να γελάνε με την ψυχή τους. Αν έλεγε κάποιος πως όταν με βλέπει η ψυχή του γελάει, θα ήταν βάλσαμο για μένα.