FYI

Φυτά: Κάθε πότε θέλουν πότισμα το καλοκαίρι;

13.08.2024
Φυτά: Κάθε πότε θέλουν πότισμα το καλοκαίρι;
Εσύ ξέρεις κάθε πότε πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου το καλοκαίρι;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φυτά εξωτερικού χώρου απαιτούν περισσότερο πότισμα σε σύγκριση με άλλες εποχές του χρόνου, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που οδηγούν σε ταχύτερη εξάτμιση του νερού. Αλλά πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου αυτή την εποχή; Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα, το είδος του φυτού, το έδαφος και την τοποθεσία τους.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα ποτίσματος

Κλιματικές συνθήκες: Η ζέστη του καλοκαιριού επιταχύνει την εξάτμιση του νερού. Επομένως, τα φυτά συνήθως χρειάζονται πιο συχνό πότισμα σε σύγκριση με το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Τύπος φυτού:

Φυτά με μεγάλα φύλλα και λουλούδια: Αυτά τα φυτά, λόγω της έντονης αναπτυξιακής τους δραστηριότητας, χρειάζονται περισσότερη υγρασία και απαιτούν συχνότερο πότισμα.

Κάκτοι και παχύφυτα: Αυτά τα φυτά είναι ανθεκτικά στη ξηρασία και δεν χρειάζονται συχνό πότισμα, ακόμη και το καλοκαίρι.

Ποιότητα και τύπος εδάφους:

Αμμώδη εδάφη: Τα ελαφρά, αμμώδη εδάφη στραγγίζουν γρηγορότερα και απαιτούν πιο συχνό πότισμα.

Αργιλώδη εδάφη: Τα βαριά εδάφη διατηρούν την υγρασία για περισσότερο χρόνο, οπότε το πότισμα μπορεί να είναι λιγότερο συχνό.

Θέση φυτών

Ηλιόλουστες θέσεις: Τα φυτά που εκτίθενται άμεσα στον ήλιο χρειάζονται πιο συχνό πότισμα για να παραμείνουν υγιή.

Ημισκιερές ή σκιερές θέσεις: Αυτά τα φυτά χρειάζονται λιγότερο συχνό πότισμα.

Ώρες ποτίσματος

Ο καλύτερος χρόνος για πότισμα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αυτό βοηθά στη μείωση της εξάτμισης του νερού και εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση από τα φυτά.

Έλεγχος υγρασίας εδάφους

Για να διαπιστώσεις αν τα φυτά χρειάζονται πότισμα, έλεγξε την υγρασία του εδάφους. Αν τα πρώτα 5-10 εκατοστά του εδάφους είναι ξηρά, είναι ώρα για πότισμα.

Τυπική συχνότητα ποτίσματος για κοινά φυτά εξωτερικού χώρου στην Ελλάδα

Λεβάντα: Το πότισμα κάθε 10-14 ημέρες είναι αρκετό.

Γιασεμί: Πότισε 2 φορές την εβδομάδα.

Λεμονιά: Συνιστάται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μαγνόλια: Πότισε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πορτοκαλιά: Απαιτεί 2-3 φορές την εβδομάδα πότισμα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φυτού και να προσαρμόσεις το πότισμα ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος για να διατηρήσεις τα φυτά σου υγιή και δυνατά καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.08.2024 - 16:56