Τις ανακουφιστικές απαντήσεις στα αγωνιώδη αυτά ερωτήματα έρχονται να δώσουν τα αυτόματα συστήματα ποτίσματος. Ο σχεδιασμός τους εξαρτάται άμεσα από την κλίση του εδάφους, την ένταση και τη φορά των ανέμων, όπως και από την πίεση της παροχής του νερού στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, τα φυτά που θα επιλέξουμε επηρεάζουν άμεσα το συγκεκριμένο σύστημα, αφού διαφορετικά είδη έχουν και διαφορετικές ανάγκες υδροδότησης. Αναθέστε την εγκατάσταση του συστήματος σε ειδικά συνεργεία που εγγυώνται την καλή λειτουργία και συντήρησή του. Προτιμότερο είναι οι εργασίες της εγκατάστασης να προηγούνται από το φύτεμα των δέντρων ή των λουλουδιών, αφού σε αντίθετη περίπτωση αναγκαστικά θα καταστρέψουν τα φυτά που βρίσκονται στη διαδρομή των σωληνώσεων. Η επιλογή μιας υπέργειας εγκατάστασης αποτελεί μια εναλλακτική λύση, έχει μικρό κόστος, απαιτεί λίγο χρόνο, όμως υστερεί από αισθητικής σκοπιάς αφού τα λάστιχα θα είναι φανερά. Καλό είναι να έχουν προβλεφθεί στις σωληνώσεις κενές θέσεις για την επέκταση του συστήματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Βασικό, επίσης, είναι να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ποτίσματος στις εποχές του χρόνου.
Το αυτόματο πότισμα γίνεται μέσω εκτοξευτήρων ή σταλακτών. Οι πρώτοι είναι ιδανικοί για μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, απαιτούν υψηλή πίεση νερού και διακρίνονται σε σταθερούς ή περιστρεφόμενους υπό γωνία, που ρυθμίζεται ανάλογα με το σημείο εγκατάστασης. Οι σταλάκτες επιλέγονται για εστιασμένο πότισμα και για φυτά ή δέντρα με μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλή λειτουργία του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες ή ανεπαρκές πότισμα των φυτών κατά την απουσία σας. Και μην ξεχνάτε τους καλούς σας γείτονες! Μπορείτε λοιπόν να παρακαλέσετε κάποιον να ελέγχει κατά διαστήματα το αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.
Πλεονεκτήματα
Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος εφοδιάζει τα φυτά με την απαραίτητη ποσότητα νερού κάθε φορά που τη χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά έχουν την κατάλληλη φροντίδα ακόμη κι όταν εσείς βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά. Σήμερα έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε στο σύστημα και ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι ελέγχουν το ποσοστό υγρασίας στο έδαφος και την ατμόσφαιρα και αναλόγως ξεκινούν ή αναβάλλουν τον προκαθορισμένο κύκλο ποτίσματος.
Εγκατάσταση
- Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε μόνοι σας το σύστημα σε ένα μπαλκόνι ή έναν κήπο λίγων τετραγωνικών.
- Πρώτα πρέπει να φτιάξετε ένα δίκτυο παροχής νερού και στη συνέχεια με έναν προγραμματιστή να το αυτοματοποιήσετε.
- Αν διαθέτετε μεγάλο κήπο ή χλοοτάπητα, καλύτερα να αναθέσετε τη μελέτη και την εγκατάσταση του συστήματος σε έναν γεωπόνο. Αυτός θα ελέγξει την πίεση του νερού, θα αποφασίσει από πού πρέπει να περάσουν οι σωλήνες, το μήκος που πρέπει να έχουν και θα καθορίσει ποια εξαρτήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
- Σε κάθε γραμμή ποτίσματος τοποθετείτε πάντα τον ίδιο τύπο εκτοξευτήρων. H συνολική παροχή των εκτοξευτήρων κάθε γραμμής ποτίσματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη παροχή του δικτύου σας.
Εξαρτήματα Προγραμματιστής
Ο μηχανισμός που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συστήματος. Στο εμπόριο διατίθενται προγραμματιστές μπαταρίας και ρεύματος. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τύποι ανάλογα με το μέγεθος του κήπου, αλλά και τον αριθμό των προγραμμάτων. Κάποιοι από αυτούς έχουν συγκεκριμένα προγράμματα ποτίσματος, ενώ άλλους μπορείτε να τους ρυθμίσετε εσείς. Σχεδόν όλοι οι νέας γενιάς προγραμματιστές μπορούν να συνδεθούν με αισθητήρες υγρασίας ώστε να σταματούν το πότισμα όταν βρέχει.
Ακροφύσια
Τα εξαρτή-ματα που τοποθετούνται στις εξόδους του νερού. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα, ανάλογα με την ακτίνα ποτίσματος και την ποσότητα νερού που θα απαιτηθεί. Σιγουρευτείτε ότι περιέχουν βαλβίδα για την αυξομείωση της παροχής του νερού.
Εκτοξευτήρες ή μπεκ
Ανάλογα με τη θέση τοποθέτησής τους διακρίνονται σε υπόγειους (ποπ - απ) και υπέργειους, ενώ ανάλογα με τον τρόπο εκτόξευσης του νερού σε στατικούς, παλμικούς, τύπου βεντάλιας και περιστρεφόμενους.
Πασσαλάκια
Χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των σωληνώσεων στα παρτέρια και τις γλάστρες.
Σταλάκτες
Τοποθετούνται στις άκρες των πλάγιων σωλήνων ή πάνω στον κεντρικό και ρίχνουν το νερό σχεδόν ανά σταγόνες.
Σωλήνες
Στην αγορά θα βρείτε από τον πολύ λεπτό σωλήνα έως τον πολύ χοντρό. Στους κήπους συνήθως χρησιμοποιούνται εκείνοι που αντέχουν σε πίεση 6 ατμοσφαιρών.
Συντήρηση
- Ο τακτικός έλεγχος του συστήματος θα εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση και τη μακροζωία του.
- Η πιο κατάλληλη περίοδος είναι νωρίς την άνοιξη, ώστε να αντικατασταθούν τυχόν φθαρμένα εξαρτήματα, ενώ το φθινόπωρο ενδείκνυται για τον έλεγχο των σωληνώσεων και των ακροφυσίων.
- Αρκετά συχνά πρέπει να αφαιρείτε τα ακροφύσια και να τα ξεπλένετε με ξίδι και νερό προκειμένου να τα καθαρίσετε από τα άλατα.
- Το χειμώνα καλό είναι να αφαιρούνται οι μπαταρίες του προγραμματιστή και να αποσυνδέεται από το δίκτυο, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Συμβουλές
- Αν προγραμματίσετε το πότισμα τις βραδινές ώρες θα μειώσετε σημαντικά την εξάτμισή του, εξασφαλίζοντας περισσότερο νερό για τα φυτά.
- Ελέγχετε τακτικά το σύστημα, γιατί συχνά οι εκτοξευτήρες και οι σταλάκτες βουλώνουν από άλατα ή λάσπη.
- Το κλάδεμα των μεγάλων κλαδιών μειώνει το φύλλωμα των δέντρων ή των φυτών, ελαττώνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες τους για νερό.