April skies

26.04.2007
O Απρίλιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες δουλειές του κήπου. Είναι όμως και μια από τις καλύτερες περιόδους για τα φυτά!

Η πολύ γνωστή μας μαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένας αειθαλής θάμνος. Αν και δεν είναι πολυετής, όσα χρόνια ζει κοσμεί τη γωνιά της με το ιδιαίτερο, πράσινο φύλλωμά της. Τα μονά άνθη της είναι γνωστά σε όλους, ιδιαίτερα στους ερωτευμένους! Αν δεν τα κόψετε για να τα μαδήσετε, στολίζουν το φυτό για πολλούς μήνες. Τουλάχιστον άνοιξη και καλοκαίρι και καμιά φορά, σε περιοχές με ήπιο κλίμα, ακόμα και τους φθινοπωρινούς ή τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες. Το ύψος ενός εγκατεστημένου φυτού μπορεί να φτάσει τα 120 εκ. Αγαπά πολύ τα ηλιόλουστα σημεία και το μεσογειακό κλίμα είναι ιδανικό γι αυτήν, σε αντίθεση με τις πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στις τελευταίες, μάλιστα, αρρωσταίνει πολύ εύκολα. Αλλά και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0οC, το φυτό πεθαίνει. Προτιμά τα πλούσια, αργιλώδη χώματα και το γενναιόδωρο πότισμα, αρκεί το νερό να μη μένει στάσιμο στις ρίζες της. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από λίπανση. Απαραιτήτως, όμως, χρειάζεται να κόβετε τα ώριμα λουλούδια για να μπορεί να συνεχίζει την πλούσια ανθοφορία της. Ιδανικό φυτό για γλάστρα αλλά και για μια προστατευμένη γωνιά του κήπου, πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα. Είναι φυτό πολύ χαμηλού κόστους που υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, σε κάθε φυτώριο.

Περιποίηση και φροντίδα
Ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου που το γκαζόν ζητά την προσοχή σας. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, το γκαζόν μεγαλώνει γρήγορα. Γι αυτό το πρώτο κούρεμα πρέπει να γίνει τώρα, καθώς όσο ψηλώνει το γρασίδι τόσο πιο δύσκολη γίνεται η περιποίησή του. Πολλά από τα φυτά του κήπου βρίσκονται αυτή την εποχή σε πλήρη άνθηση. Το βάρος των λουλουδιών μπορεί να κάνει τους ανθοφόρους βλαστούς να λυγίσουν και να σπάσουν. Φροντίστε λοιπόν να στερεώσετε καλά όσα ανθισμένα φυτά κινδυνεύουν. Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, λιγότερο υγρός και η διάρκεια της μέρας μεγαλώνει, μην ξεχνάτε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά σας. Βρίσκονται σε φάση πλήρους ανάπτυξης, κυρίως αυτά που έχουν φυτευτεί πρόσφατα. Αν, μάλιστα, ο μήνας δεν έχει βροχές, τότε το χώμα στεγνώνει γρήγορα και οι ανάγκες των φυτών για νερό αυξάνονται. Προμηθευτείτε δοχεία και γλάστρες για να υποδεχτείτε σωστά τα νέα σας φυτά. Μην έχετε ως μόνο κριτήριο την αισθητική, γιατί ένα πανέμορφο δοχείο μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει κάποιο φυτό, αν δεν τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις. Πρέπει να χωρά ικανή ποσότητα χώματος και να διαθέτει στο κάτω μέρος του τρύπες αποστράγγισης, ώστε να φεύγει εύκολα το νερό μετά από κάθε πότισμα.

Φύτεμα Ο Απρίλιος είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε ετήσια αναρριχητικά φυτά, καθώς και υδρόβια ή υδροχαρή αν διαθέτετε λίμνη. Ακόμα, αν σας αρέσουν οι βραχόκηποι, τα φυτώρια είναι γεμάτα αυτή την εποχή με τα κατάλληλα φυτά. Φροντίστε μόνο να τα φυτέψετε σε σημείο που θα δέχονται εύκολα το ηλιακό φως και θα έχουν χώρο για ν «αναπνέουν». Φανταστείτε μια σειρά από γλάστρες στο παράθυρο της κουζίνας σας γεμάτες με αρωματικά βότανα, έτοιμα να νοστιμέψουν το φαγητό σας! Τα φυτώρια είναι γεμάτα αυτή την εποχή με μικρά φυτά από κάθε βότανο. Αγοράστε όποια σας αρέσουν (έχουν πολύ χαμηλό κόστος), βρείτε δοχεία της αρεσκείας σας και φυτέψτε τα. Εκτός από τη συμμετοχή τους στην κουζίνα, θα σας χαρίσουν μια φρέσκια, καταπράσινη εικόνα! Κάποια από αυτά διώχνουν και τα κουνούπια! Οσοι κηπουροί αγαπούν τα εποχιακά φυτά στον κήπο τους, τον Απρίλιο έχουν την κατάλληλη ευκαιρία να τον γεμίσουν με αυτά. Πετούνιες, ανοιξιάτικοι πανσέδες, γεράνια, φούξιες, κατιφέδες, ιμπάτιενς, μπιγκόνιες βρίσκονται σε όλα τα φυτώρια και τους περιμένουν! Οι βολβοί μένουν όλο το χρόνο απαρατήρητοι. Την άνοιξη, όμως, και κυρίως το καλοκαίρι γεμίζουν τους κήπους με χρώμα και άρωμα. Ο Απρίλιος είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να φυτέψετε καλοκαιρινούς βολβούς.

Κλάδεμα Η υγιεινή των φυτών είναι ένας βασικός λόγος για το κλάδεμά τους. Κλαδιά που είναι άρρωστα, σπασμένα ή αδύναμα πρέπει να κόβονται, όπως και υγιή κλαδιά που εμποδίζουν το σωστό αερισμό στο κέντρο ενός θάμνου. Φυσικά το κλάδεμα τον Απρίλιο μπορεί να γίνει και για λόγους αισθητικής. Τα φυτά που ανθοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες, όπως π.χ. το ρείκι ή οι ξυλώδεις βλαστοί της λεβάντας, έχουν ανάγκη από κλάδεμα για να πάρουν δύναμη για την επόμενη περίοδο. Τα φυτά που χρησιμοποιείτε για «ζωντανούς» φράχτες χρειάζονται περιποίηση τον Απρίλιο. Ενα σωστό αλλά ελαφρύ κλάδεμα θα τους δώσει το επιθυμητό σχήμα, θα τα οδηγήσει όπως πρέπει και παράλληλα θα τα φρεσκάρει. Μαζί με τους κηπουρούς και τα φυτά, χαίρονται αυτή την εποχή και τα έντομα, που καραδοκούν να κάνουν κακό στον κήπο σας. Επίσης, κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες ασθένειες των φυτών, γι αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσετε με τα κατάλληλα φάρμακα. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αγοράσετε και να φυτέψετε ένα αειθαλές δέντρο ή ένα θάμνο στον κήπο σας. Μην ξεχνάτε όμως να το ποτίζετε συχνά, καθώς με την αύξηση της θερμοκρασίας τα φύλλα του πολλαπλασιάζονται, ανοίγουν και το φυτό χάνει μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Πολλά φυτά, που βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, χρειάζονται στηρίγματα για να μη λυγίσουν και σπάσουν από το βάρος των λουλουδιών τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ