Κλαίνε οι γάτες; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

19.07.2024
Κλαίνε οι γάτες; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
ΠΗΓΗ:Photo by Chevon Rossouw: https://www.pexels.com/photo/photo-of-grey-tabby-kitten-lying-down-2558605/
Πότε κλάινε οι γάτες; Όταν είναι λυπημένες ή όταν πονα΄νε; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις.

Όταν οι άνθρωποι κλαίνε, τα δάκρυα είναι μια φυσιολογική αντίδραση που μπορεί να εκφράζει πόνο, θλίψη, λύπη ή ακόμα και χαρά. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις.

Αλλά τι συμβαίνει με τις γάτες; Μπορούν και αυτές να κλάψουν; Η απάντηση είναι περίπλοκη: Ναι και Όχι.

Οι γάτες δεν δακρύζουν όταν νιώθουν λύπη ή πόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη τους ή τον πόνο τους με άλλους τρόπους.

Εκφράζουν οι γάτες τα συναισθήματά τους με δάκρυα;

Αν έχετε σκεφτεί αν η γάτα σας θα κλάψει με δάκρυα αν λείπετε για πολύ καιρό ή αν αργεί το πρωινό της, η απάντηση είναι όχι. Οι γάτες δεν δακρύζουν από συναισθηματική ή σωματική οδύνη όπως οι άνθρωποι. Ωστόσο, η σύμβουλος συμπεριφοράς γατών Linda Hall, συνιδρύτρια της Cat Behavioral Alliance, εξηγεί ότι οι γάτες εκφράζουν τη θλίψη και τον πόνο τους φωνητικά.

Οι γάτες δεν κλαίνε με δάκρυα από λύπη ή πόνο, αλλά παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους που μπορεί να περιλαμβάνουν φωνητικό κλάμα. Ο ήχος αυτός διαφέρει από το καθημερινό νιαούρισμα, καθώς είναι μεγαλύτερος σε διάρκεια και χαμηλότερος σε συχνότητα. Η Hall παρατηρεί ότι όταν οι γάτες βιώνουν θλίψη, μπορεί να παρουσιάζουν τα εξής σημάδια.

-Αυξημένη φωνητική έκφραση

-Τρέμουλο

-Κρυψίματα

-Μειωμένη όρεξη

-Μειωμένη δραστηριότητα και αυξημένος ύπνος

-Αλλαγές στη χρήση του κουτιού άμμου

-Αλλαγές στην περιποίηση του εαυτού τους

-Επιθετικότητα

Πότε δακρύζουν οι γάτες;

Η υπερβολική δακρύρροια στις γάτες δεν αποτελεί ένδειξη θλίψης ή πόνου, αλλά συνήθως υποδεικνύει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως επιπεφυκίτιδα, μπλοκαρισμένο δακρυϊκό πόρο ή άλλη οφθαλμική λοίμωξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για έναν έλεγχο.

Τι σημαίνει όταν η γάτα σας κλαίει;

Οι γάτες χρησιμοποιούν το νιαούρισμα για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους, καθώς μεταξύ τους επικοινωνούν κυρίως μέσω της μυρωδιάς, της γλώσσας του σώματος και του αγγίγματος. Αν η γάτα σας κλαίει, προσπαθεί να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Άγχος

Η γάτα σας μπορεί να έχει άγχος αποχωρισμού αν κλαίει όταν λείπετε. Άλλες μορφές άγχους μπορεί να προκληθούν από αλλαγές στο πρόγραμμα, την άφιξη ενός νέου κατοικίδιου ή μια μετακόμιση.

Πένθος

Οι γάτες συνδέονται βαθιά με τους ανθρώπους και τα άλλα κατοικίδια. Αν υπήρξε πρόσφατη απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, η γάτα σας μπορεί να κλαίει από θλίψη και να νιώθει μοναξιά.

Γνωστική νόσος

Η γνωστική νόσος στις γάτες, παρόμοια με την άνοια στους ανθρώπους, επηρεάζει συνήθως γάτες άνω των 10 ετών. Οι γάτες μπορεί να μπερδεύονται τη νύχτα και να κλαίνε ζητώντας βοήθεια.

Αρθρίτιδα

Πάνω από το 95% των γατών άνω των 10 ετών πάσχουν από αρθρίτιδα. Το κλάμα μπορεί να υποδεικνύει πόνο, και σημάδια αρθρίτιδας περιλαμβάνουν δυσκολία στο άλμα και αποφυγή των σκαλοπατιών.

Άλλες ιατρικές παθήσεις

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αποκλειστούν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.07.2024 - 14:42