Πώς να εξαφανίσεις τους λεκέδες από κόκκινο κρασί

16.04.2017
Γιορτές, καλέσματα, φίλοι, τραπεζώματα, κρασί και φυσικά... λεκέδες! Μην τρελαίνεσαι όμως! Δες πώς μπορείς να σώσεις την κατάσταση.

Πάει και αυτό το Πάσχα. Σίγουρα θα έκανες ένα τραπέζι και σίγουρα θα μετράς "απώλειες". Αν έπεσε κόκκινο κρασί στο καλό σου τραπεζομάντιλο -ή σε κάποιο ρούχο- μην βιαστείς να το πετάξεις! Απλά έχε στο μυαλό σου ότι πρέπει να δράσεις γρήγορα. Όσο περισσότερο αργήσεις να επέμβεις, τόσο πιο δύσκολο θα γίνει να εξαφανιστεί ο ενοχλητικός λεκές.

* Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ταμπονάρεις τον λεκέ με αρκετό χαρτί κουζίνας και να ελέγξεις τις οδηγίες πλυσίματος του λερωμένου κομματιού.

* Αν το ύφασμα που λερώθηκε ανήκει στην κατηγορία εκείνων που επιδέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα μην κάνεις τίποτα άλλο και τρέξε το όσο πιο γρήγορα μπορείς στο καθαριστήριο. Η οποιαδήποτε επέμβαση -κυρίως με νερό- σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσει.

* Ανάμειξε σε ένα μικρό μπολ ένα κουταλάκι γλυκού απορρυπαντικό πλυντηρίου (ή πιάτων) με μία κούπα υπεροξειδίου του άνθρακα -κοινώς οξυζενέ- και βούτηξε σε αυτό ένα καθαρό σφουγγάρι. Μίσο-στράγγιξέ το και πάτα απαλά επάνω στον λεκέ. Θα ξαφνιαστείς.

* Σε περίπτωση που ο λεκές είναι μικρός και δεν έχει ποτίσει το κάτω μέρος του υφάσματος, βάλε γρήγορα μια στεγνή πετσέτα από κάτω για να προλάβεις τα χειρότερα.

* Μετά -και εφόσον το επιτρέπουν οι οδηγίες- πλύνε το τραπεζομάντιλο ή το ρούχο στο πλυντήριο, ή απαλά στο χέρι με απορρυπαντικό για τα πιάτα, σε αντίθετη περίπτωση.

* Αν πάλι είναι το χαλί σου που λερώθηκε, ακολούθησε και πάλι την ίδια πρακτική με τη διαφορά ότι -προφανώς- δεν θα προχωρήσεις στα βήματα περί πλυντηρίου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ