12 μυστικά για το καλύτερο πλύσιμο στο πλυντήριο

08.09.2015
Ωραία, έχεις πλυντήριο ρούχων, αλλά ξέρεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά; Με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή, και για τα ρούχα και για την ίδια τη συσκευή και για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη σου; Ρίξε μια ματιά στις "μαγικές" συμβουλές παρακάτω και πράξε αναλόγως.

1. Βασική προϋπόθεση για τα πάντα, είναι να μην κάνεις του κεφαλιού σου και όπου υπάρχουν οδηγίες να τις ακολουθείς. Σε όλα τα ρούχα θα δεις ετικέτες με συγκεκριμένες οδηγίες για το σωστό πλύσιμό τους. Μην τις αγνοήσεις γιατί το πρόβλημα που θα κλιθείς να αντιμετωπίσεις μετά θα είναι διπλάσιο. Για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη μάλιστα, βρες τη λίστα με τα διεθνή σύμβολα που αφορούν σε αυτούς τους κανόνες (σε διάφορες συσκευασίες απορρυπαντικού ή εκτύπωσέ την από το Ιντερνέτ), κόλλησέ την κοντά στο πλυντήριό σου για να την έχεις πρόχειρη και συμβουλέψου την σε κάθε περίπτωση.

2. Ξεχώρισε τα ρούχα με βάση το χρώμα. Δεν χρειάζεσαι εκπλήξεις του είδους να ανοίγεις το πλυντήριο και να βλέπεις όλα τα ρούχα ροζ, ή γκρι, ή εμπριμέ!

3. Αν πρόκειται να βάλεις στο πλυντήριο ευαίσθητα ρούχα, χρησιμοποίησε καλύτερα μια μαλακή μαξιλαροθήκη ως θήκη τους, για ασφάλεια.

4. Έλεγξε καλά τις τσέπες από τα παντελόνια, γύρισε όλα τα ρούχα από την ανάποδη και κλείσε όλα τα φερμουάρ. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις στο ελάχιστο τις φθορές στο ύφασμα και θα αποφύγεις ατυχήματα με πιθανά τραβήγματα πιο ευαίσθητων υλικών.


5. Προτίμησε όσο μπορείς και σου επιτρέπεται από τις οδηγίες να χρησιμοποιείς κρύο νερό. Εκτός του ότι έτσι καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια, βοηθάς και τα χρωματιστά σου να μην ξεθωριάσουν.

6. Μη βάζεις ποτέ περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό από όσο χρειάζεται η κάθε πλύση. Όχι μόνο δεν θα καθαρίσουν τα ρούχα σου καλύτερα αλλά θα έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα στο ξέβγαλμα.

7. Αν προσθέσειςλίγη σόδα μαγειρικής ή λευκό ξύδι στο απορρυπαντικό, τα ρούχα σου θα είναι πιο καθαρά, τα χρώματα πιο λαμπερά και οι μυρωδιές πιο φρέσκες.

8. Το θέμα του πιο εύκολου σιδερώματος όμως ελέγχεται και διαφορετικά, με δύο ακόμη τρόπους, πάντα μέσω του πλυσίματος. Αν βάλεις το πρόγραμμα του στυψίματος σε πολύ γρήγορες στροφές, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν τα ρούχα θα στεγνώσουν πιο εύκολα αφού τα περισσότερα νερά θα έχουν εξαφανιστεί πριν ακόμη βγάλεις τα ρούχα από τον κάδο, θα είναι πιο τσαλακωμένα δε, από την μεγάλη ένταση. Άρα, καλό είναι να βρεις μια μέση λύση, έτσι ώστε να καλύψεις όλες τις ανάγκες. Επίσης, μόλις βγάλεις τα ρούχα από το πλυντήριο, τίναξέ τα καλά και ίσιωσέ τα με τα χέρια πριν τα απλώσεις. Όταν δε έχουν στεγνώσει, δίπλωσέ τα προσεκτικά και πολύ ελαφρά μέχρι να τα σιδερώσεις, αλλιώς θα έχουν τσαλακώσει τόσο πολύ που η ζωή σου θα γίνει πολύ πολύ δύσκολη.

9. Φρόντισε να είναι γεμάτο το πλυντήριο σε κάθε πλύση. Ετσι θα γλιτώσεις ενέργεια αλλά και νερό. Το ίδιο πολύτιμα και τα δύο! Κοίταξε όμως να μη το παρακάνεις. Γιατί αν ο κάδος είναι υπερβολικά γεμάτος, τα ρούχα θα τσαλακωθούν τόσο που για να τα σιδερώσεις μετά θα δυσκολευτείς πολύ.

10. Κάνε οικονομία στα απορρυπαντικά. Χρειάζεσαι πραγματικά διαφορετικό είδος για κάθε ύφασμα, για κάθε χρώμα ή για τα ρούχα κάθε μέλους της οικογένειας (!); Γενικότερα προσπάθησε να περιορίσεις τις... υπερβολές. Μόνο κερδισμένη μπορείς να βγεις στο τέλος.

11. Ποτέ, μα ποτέ μην βάζεις ολόκληρη πλύση με πετσέτες. Το φορτίο βαραίνει πάρα πολύ με το νερό, δεν θα στεγνώσουν καλά και θα ταλαιπωρηθεί και ο κάδος του πλυντηρίου χωρίς λόγο. Βάλε ενδιάμεσα μερικά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα ή μικρές υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας.

12. Και φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου. Καθάρισε συχνά τα λάστιχα και 2-3 φορές τον χρόνο βάλε μια πλύση με άδειο κάδο, στους 90°C αλλά αντί για απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε 5 κουταλιές σόδα μαγειρικής. Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό κάνει στη συσκευή. Επίσης, ύστερα από κάθε πλύση, φρόντισε να αφήνεις το συρταράκι του απορρυπαντικού και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά για λίγο, έτσι ώστενα στεγνώσουν καλά πριν από την επόμενη χρήση.