Πώς να ξεπαγώσεις σωστά και με ασφάλεια το κρέας και το ψάρι

06.01.2021
Πώς να ξεπαγώσεις σωστά και με ασφάλεια το κρέας και το ψάρι
Τρεις τρόποι να προετοιμάσεις σωστά για μαγείρεμα τα συγκεκριμένα τρόφιμα

Για το σωστό και ασφαλές μαγείρεμα, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη. Εάν αναρωτιέσαι αν υπάρχει σωστός και ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσεις το κρέας και το ψάρι, η απάντηση είναι ναι: Και όχι μόνο ένας, αλλά τρεις.

Δες και αυτό: Οι εναλλακτικοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις την κατάψυξη

Γενικά, καλό θα είναι να αποφύγεις να αφήνεις τα κρέατα και τα ψάρια να ξεπαγώνουν για ώρες στον πάγκο, καθώς η επιφάνεια είναι πιθανό να εκτεθεί σε θερμοκρασίες φιλικές για τα μικρόβια.

Αυτοί είναι οι σωστοί και ασφαλείς τρόποι να ξεπαγώσεις το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι:

Σε παγωμένο νερό
Τοπθέτησε το κρέας σε μία μια σακούλα καλά σφραγισμένη (χωρίς όμως να έρθει το κρέας σε επαφή με το νερό), αποσυμπίεσε και κλείσε τη σακούλα. Τοποθέτησε την σε ένα μεγάλο μπολ και κάλυψε το με πολύ κρύο νερό. Προσθέστε μια χούφτα πάγου και τοποθέτησε ένα πιάτο από πάνω. Άλλαξε το νερό κάθε 30 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο πάγο εάν έχει λιώσει.

Στο ψυγείο
Άφησε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι στη συσκευασία τους, τοποθέτησέ τα σε ένα πιάτο και βάλ’τα στο ψυγείο. Αν πρόκειται για ένα φιλέτο χωρίς κόκαλα, θα χρειαστούν μόνο λίγες ώρες για να ξεπαγώσει, αλλά για μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ίσως χρειαστεί και μία μέρα.

Αυτό το είδες; 5 κόλπα για να επιλέγεις φρέσκα και νόστιμα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ

...Ή μην το ξεπαγώσεις καθόλου!
Κι όμως, μπορείς να μαγειρέψεις τα συγκεκριμένα τρόφιμα και κατεψυγμένα. Αυτό που πρέπει να ξέρεις όμως είναι ότι θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος μαγειρέματος, και θα πρέπει να παρακολουθείς το μαγείρεμα και να ελέγχεις τη θερμοκρασία.