Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μοκέτες και τα χαλιά σε βάζουν σε σκέψεις. Μπορείς να τα καθαρίσεις αποτελεσματικά; Να τους δώσεις πίσω το χαμένο τους χρώμα; Να τα φυλάξεις και να τα προστατεύσεις μέχρι το φθινόπωρο; Σίγουρα υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να σε βοηθήσουν με όλα τα παραπάνω. Αν, όμως, φέτος θέλεις να το κάνεις μόνη σου, αξίζει να ακολουθήσεις τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές που προτιμούν ακόμα και οι ειδικοί.
Προετοιμασία
* Πασπάλισε την επιφάνειά τους με αρκετή μαγειρική σόδα και άφησέ τη τουλάχιστον δύο τρεις ώρες. Η σόδα απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές.
* Στη συνέχεια, σκούπισέ τα σχολαστικά, από την καλή και την ανάποδη, με την ηλεκτρική σκούπα, με τη φορά του πέλους. Μην πιέζεις το πέλμα της σκούπας και μην το περνάς πάνω από τα κρόσσια, αφού μπορεί να καταστραφούν. Να επιμείνεις ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που πατούν τα έπιπλα, καθώς είναι τα αγαπημένα των σκόρων.
Καθαρισμός
* Αν το χαλί ή η μοκέτα έχει κάποιο λεκέ, ξεκίνησε να τον καθαρίζεις από τις άκρες προς το κέντρο, ώστε να μην απλωθεί περισσότερο. Προτίμησε να τον καθαρίσεις ταμπονάροντας και όχι ψεκάζοντας και τρίβοντας, για να μην εισχωρήσει μέσα στις ίνες.
* Να αποφύγεις το μούλιασμα των χαλιών, κυρίως των χειροποίητων, αφού το χρώμα τους δεν είναι σταθερό και κινδυνεύει να αλλοιωθεί.
* Μην προσπαθήσεις να καθαρίσεις με χλωρίνη τα κρόσσια, γιατί μπορεί να τα καταστρέψεις.
* Μετά τον καθαρισμό τους, φρόντισε να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν σε οριζόντια θέση και μακριά από τον ήλιο. Πριν τα αποθηκεύσεις, βεβαιώσου ότι είναι τελείως στεγνά. Η υγρασία ευθύνεται για τη φθορά του πέλους.
Αποθήκευση
* Όχι στις πλαστικές σακούλες. Προτίμησε υφασμάτινες θήκες, οι οποίες «αναπνέουν».
* Αν χρησιμοποιήσεις καμφορά, θα πρέπει να την τυλίξεις με ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί. Η απευθείας επαφή της με το χαλί μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματά του.
* Ενας πρακτικός τρόπος είναι να απλώσεις εφημερίδες σε όλη την επιφάνεια του χαλιού και να σκορπίσεις, στη συνέχεια, το απωθητικό σκόρου. Ετσι θα προστατέψεις το χαλί από το εντομοαπωθητικό, ενώ το χαρτί θα απορροφήσει οποιαδήποτε υγρασία θα μπορούσε να το καταστρέψει.
* Αν δεν θέλεις να βάλεις καμφορά ή κάποιο άλλο εντομοαπωθητικό με έντονη οσμή, άπλωσε στην επιφάνεια του χαλιού κόκκους μαύρου πιπεριού.
* Τυλίγετε τα χαλιά πάντα σε ρολό και δεν τα διπλώνετε ποτέ.
* Η φύλαξή τους θα πρέπει να γίνεται «ξαπλωτά» όχι όρθια, ώστε να μη χαλαρώνει η πλέξη τους, και σε απόλυτα επίπεδη επιφάνεια.
* Στο δωμάτιο ή το πατάρι που θα αποθηκευτούν δεν θα πρέπει να υπάρχει ίχνος υγρασίας.
«Γιατρικά» για επίμονους λεκέδες
* Λίπη
Μούλιασέ τους με ένα βρεγμένο σφουγγάρι, τρίψε με μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο, άφησέ τους όλη νύχτα και σκουπίστε με την ηλεκτρική.
* Κρασί, κέτσαπ, καφές, ντομάτα
Βρέξε με μείγμα λευκού ξιδιού ένα πανί και ταμπόναρε τον λεκέ επανειλημμένως πιέζοντας αρκετά. Περίμενε 15' και επανέλαβε όσες φορές χρειαστεί.
* Λάσπη
Ψέκασε τον λεκέ με το μείγμα της αμμωνίας και μετά σκούπισε με λευκό στεγνό πανί. Επανέλαβε τη διαδικασία με το μείγμα ξιδιού και στη συνέχεια ξανά με αμμωνία. Ψέκασε με χλιαρό νερό και στέγνωσε καλά ταμπονάροντας με λευκό στεγνό πανί.
* Τσίχλα, κερί
Βάλε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων μερικά παγάκια και ακούμπησέ τα πάνω στους λεκέδες μέχρι εκείνοι να γίνουν πιο σκληροί. Ξύσε τους με ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως είναι μια σπάτουλα, και σκούπισε με την ηλεκτρική. Ταμπόναρε με πανί το οποίο θα έχεις βρέξει με λίγο ξίδι, ψέκασε με χλιαρό νερό και σκούπησε πιέζοντας με ένα λευκό πανί.
* ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Καθάρισε με ζεστό νερό, σε θερμοκρασία 50οC.
* Αίμα
Βρέξε ένα σφουγγάρι με κρύο νερό και καθάρισε αμέσως τον λεκέ. Πρόσθσε υγρό σαπούνι και ξέβγαλε πάλι με νερό.
Φτιάξτε μόνη σου ασφαλή καθαριστικά
* Μείγμα αμμωνίας
2 κουτ. της σούπας οικιακή αμμωνία σε 1 φλιτζ. νερό
* Μείγμα ξιδιού
1 φλιτζ. λευκό ξίδι σε 2 φλιτζ. νερό
Περάστε την επιφάνεια του τάπητα ταμπονάροντας με πανί βουτηγμένο σε ένα από τα δύο μείγματα. Περιμένετε 1 ώρα και, με τον ίδιο τρόπο, ξεπλύντε με χλιαρό νερό.
Από τη Βάλια Χαλυβίδη