Στεγνό καθάρισμα στο σπίτι;!

04.05.2012
Μαζεύεις τα χειμωνιάτικα και θέλεις αποφύγεις το καθαριστήριο; Κανένα πρόβλημα… Υπάρχουν λύσεις.

Τώρα που η άνοιξη έφτασε και επίσημα πρέπει να το τελειώσεις το… μαρτύριο που λέγεται αλλαγή γκαρνταρόμπας, όσο και να μην το θέλεις.

Έχεις πλύνει σίγουρα ό,τι πλένεται, το έχεις μαζέψει ήδη, αλλά μάλλον έχεις κολλήσει στα ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, δηλαδή επαγγελματικό που… κοστίζει. Και όχι μόνο για αυτό όμως.

Με δεδομένο ότι σε αυτού του είδους την επεξεργασία χρησιμοποιούνται –ευνόητα- ισχυρά χημικά, αποτελεί ακόμη έναν βασικό λόγο –πέραν του οικονομικού δηλαδή- ώστε να το αποφύγουμε γενικότερα.

Άρα, σε πρώτη φάση σημείωσε μερικά βασικά μέτρα πρόληψης:

1ον: Απόφυγε να αγοράζεις ρούχα από υλικά που δεν πλένονται.
2ον: Αν έχεις τέτοια ρούχα, φρόντισε να τα διατηρείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην φτάσει η κατάστασή τους στο απροχώρητο και άρα να μην υπάρχει άλλη λύση πλην της επαγγελματικής.
3ον: Μην τα στοιβάζεις και φρόντισε να τα αερίζεις πολύ συχνά. Αυτό και μόνο θα βοηθήσει την κατάσταση.

Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσεις μερικά ρούχα που δεν καθαρίζονται αλλιώς για δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω:

* Η "μαγική" υγρή αμμωνία.
Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν σε ένα βαθύ πιάτο με νερό 2-3 κουταλιές υγρή αμμωνία και βούρτσιζαν με αυτή όλα τα ρούχα. Ειδικά τα μαύρα αποκτούσαν μια πολύ ωραία γυαλάδα. Στη συνέχεια άφηναν τα ρούχα έξω στον ήλιο και τον αέρα να στεγνώσουν καλά και μετά τα αποθήκευαν σε πάνινες σακούλες φτιαγμένες από σεντόνια. Κάτι ήξεραν εκείνες…

* Καθάρισμα ατμού.
Για όλα τα ρούχα –εκτός των μάλλινων φυσικά- μπορείς να χρησιμοποιήσεις σίδερο ατμού ή στεγνωτήριο για αυτή τη λύση.
* Για την πρώτη περίπτωση, τίναξε καλά το ρούχο, αέρισέ το και κρέμασέ το σε μια κρεμάστρα. Στη συνέχεια, ζέστανε το ατμοσίδερο και πάτησέ το κατευθύνοντας τον ατμό από πάνω προς τα κάτω. Μετά άσε το ρούχο να στεγνώσει με φυσικό αερισμό και είσαι έτοιμη.
* Στη δεύτερη περίπτωση, βάλε τα κομμάτια που χρειάζονται καθάρισμα μέσα στο στεγνωτήριο μαζί με μια πετσέτα που μόλις έχεις πλύνει, αλλά δεν έχει στεγνώσει ακόμη. Βάλε τη συσκευή να δουλέψει για 30' περίπου και… έτοιμη.

* Πάρ'το πάνω σου.
Πολλές φορές, ο λόγος για τον οποίο ένα ρούχο χαρακτηρίζεται προς "στεγνό καθάρισμα" είναι μόνο προληπτικός και αφορά σε μια περίεργη φόρμα που μπορεί να έχει. Κρίνε, λοιπόν, μόνη τον βαθμό στον οποίο αυτό ισχύει και αν νομίζεις ότι σε "παίρνει", βάλτο στο νερό. Πλύνε το, αλλά καλύτερα απαλά απαλά και στο χέρι. Στη συνέχεια, άπλωσέ το το ίδιο προσεκτικά φροντίζοντας κυρίως να μη χάσει τη φόρμα του. Όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντιληφθείς ότι το παίζεις το… λόττο. Καλή τύχη.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα