Διερευνώντας τις σύγχρονες τάσεις της αμερικανικής αρχιτεκτονικής, η συγκεκριμένη έκδοση δίνει παράλληλα απαντήσεις στο πώς ο σημερινός Αμερικανός αρχιτέκτονας γεφυρώνει τα συχνά αντικρουόμενα μεταξύ τους ιδεώδη του πραγματισμού και της ατομικότητας, στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το αμερικανικό σπίτι.
Ενα χαρακτηριστικό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι χωρίς αμφιβολία ο πλουραλισμός των τάσεων και η ποικιλομορφία. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δώσει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα που πριν από λίγες δεκαετίες θα έμοιαζαν ανέφικτα και ουτοπικά.
Από την άλλη πλευρά οι ιδέες διαδίδονται ταχύτατα μέσω του internet και των διεθνών εκδόσεων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται απομιμήσεις προβεβλημένων κτιρίων προτού καν αυτά ολοκληρωθούν. Το άγχος πολλών αρχιτεκτόνων είναι μήπως υστερήσουν στην παρακολούθηση των εξελίξεων και τα έργα τους χαρακτηριστούν παρωχημένα. Η αρχιτεκτονική, όμως, δεν είναι μια εφήμερη μόδα. Τα κτίρια σχεδιάζονται και χτίζονται για να αντέξουν στο χρόνο. Η διάρκεια και η διαχρονικότητα είναι μια παράμετρος της κριτικής ανάλυσης της αρχιτεκτονικής.
Το βιβλίο American House Now του εκδοτικού οίκου "Universe" αποτελεί μια αναθεωρημένη επανέκδοση ενός επιτυχημένου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1997, στο τέλος του εικοστού αιώνα. Παρουσιάζοντας 27 επιλεγμένες κατοικίες που χτίστηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, επιχειρεί να καταγράψει τις σημαντικότερες τάσεις και τις θεωρητικές αφετηρίες που επηρεάζουν τη μοντέρνα αρχιτεκτονική μονοκατοικιών στις ΗΠΑ σήμερα.
Από τη μια πλευρά παρουσιάζεται ο R. Meier με την πλαστική σύνθεση λευκών όγκων μιας καθαρής γεωμετρίας, που ακολουθεί πιστά το πνεύμα των πρωτοπόρων του μοντερνισμού στο Μεσοπόλεμο. Από την άλλη ο Eric Owen Moss δημιουργεί ανήσυχους, δυναμικούς όγκους με μια εξπρεσιονιστική διάθεση. Υπάρχουν τάσεις που υιοθετούν παραδοσιακές τυπολογίες και υλικά, όπως η ξύλινη κατοικία που σχεδίασαν οι Hariri & Hariri, ή, αντίθετα, τάσεις που χρησιμοποιούν σίδερο, λαμαρίνα και μπετόν υπηρετώντας μια βιομηχανική αισθητική, όπως η κατοικία των αρχιτεκτόνων Daly και Genik. Σε άλλα σπίτια ο σχεδιασμός θέτει ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας ή την επανάχρηση υλικών, επιλογές που δίνουν μια οικολογική διάσταση στην αρχιτεκτονική. Ενα σπίτι στα προάστια συνοψίζει το «αμερικάνικο όνειρο» προσφέροντας ένα ιδιωτικό καταφύγιο μιας άνετης ζωής και ταυτόχρονα σηματοδοτώντας την οικονομική επιτυχία του κατόχου του. Παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιφέρουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία, η βασική δομή μιας κατοικίας παραμένει αναλλοίωτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλειονότητα των Αμερικανών επιλέγει να ζήσει σε περισσότερο συμβατικά, κλασικής μορφολογίας σπίτια. Το πρώιμο αποικιακό στιλ Colonial ή ο τύπος των ράντσων στα αγροκτήματα της Δύσης εξακολουθούν να χτίζονται σε παραλλαγές έως και σήμερα.
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική επιχείρησε μια βίαιη ρήξη με αυτή την παράδοση. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1980 ο μεταμοντερνισμός (postmodernism) προσπάθησε να συγκεράσει το παρόν με το παρελθόν, συνδυάζοντας στοιχεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του κλασικισμού με σεβασμό στην τοπική παράδοση, τα υλικά και το περιβάλλον.
Τη δεκαετία του 1990 η μοντέρνα αρχιτεκτονική επανέκαμψε με μια νέα δυναμική, αλλά και έναν αποσπασματικό χαρακτήρα που θυμίζει κολλάζ. Η τάση deconstruction οδηγεί σε μια πολυπλοκότητα στη σύνθεση και έναν ασταθή δυναμισμό, φόρμες που αιωρούνται ή δείχνουν ότι κινούνται.
Η σημερινή μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι περισσότερο σύνθετη καθώς δεν ακολουθεί γενικούς κανόνες και κατευθύνσεις, αλλά βασίζεται περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου.
AMERICAN HOUSE NOW, ΕΚΔΟΣΕΙΣ “UNIVERSE”.
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ “ΚΟΑΝ”, ΣΚΟΥΦΑ 64 & ΓΡΙΒΑΙΩΝ, ΤΗΛ. 210 3628265.