Από την Εφη Οικονομοπούλου
1. Κάντε μία λίστα
Πάρτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε τι σας αρέσει και τι όχι στην κουζίνα σας. Καταγράψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του χώρου και δημιουργήστε μία λίστα-οδηγό που θα περιλαμβάνει τα «ναι» και τα «όχι» της δικής σας κουζίνας!
2. «Φακελώστε» τις ιδέες σας!
Θέλετε η κουζίνα να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας στιλ; Ξεφυλλίστε περιοδικά και βιβλία διακόσμησης, απαντώντας παράλληλα σε ένα δικό σας πρόχειρο ερωτηματολόγιο. Για παράδειγμα, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την κουζίνα σας και τι θα κάλυπτε πληρέστερα τις ανάγκες σας; Τι νομίζετε ότι ταιριάζει στα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που καλύπτει, ώστε η αισθητική να συμβαδίζει με τη λειτουργικότητα: μία ανοιχτή κουζίνα σε ευθύγραμμη διάταξη ή μία κουζίνα με κεντρική νησίδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας στιλ κουζίνας και πώς θέλετε να τη διακοσμήσετε; Ποια υλικά προτιμάτε για την κατασκευή της και τι μηχανισμούς -που θα βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της- θέλετε να διαθέτει; Καταγράφοντας τις ανάγκες σας κερδίζετε χρόνο και παράλληλα είναι μία λύση που σας διευκολύνει να κρατήσετε τις ιδέες σας συγκεντρωμένες, έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν παραλείψεις όταν βρεθείτε με τον πωλητή-κατασκευαστή.
3. Σχεδιάστε μια κάτοψη
Αν το σπίτι σας είναι καινούριο, είναι πολύ εύκολο σχεδιάζοντας την κουζίνα να διαμορφώσετε το χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες σας, χωρίς περιττά στοιχεία. Αν βρίσκεστε όμως σε στάδιο ανακαίνισης, τότε πρέπει να προχωρήσετε στη σωστή οριοθέτηση του χώρου, προσέχοντας όλες τις λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, ελέγξτε τις παροχές ρεύματος και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Αν μέσα στα σχέδιά σας είναι να γκρεμίσετε τοίχους, τότε πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα και να συμβουλευτείτε το δικό σας αρχιτέκτονα. Λάβετε υπόψη την κατανομή των χώρων του σπιτιού και τα δωμάτια που συνορεύουν με την κουζίνα, υπολογίστε σωστά τα τετραγωνικά μέτρα και προχωρήστε στις αλλαγές που σας ικανοποιούν. Η σύνθεση που θα διαμορφώσετε είναι καθαρά προσωπική σας απόφαση, η οποία θα πρέπει όμως να καλύπτει τις λειτουργικές αλλά και τις αισθητικές σας απαιτήσεις.
4. Κουζίνα & Λειτουργικότητα
Αναρωτηθείτε ποιος θα χρησιμοποιεί την κουζίνα. Είστε εργένης, ζευγάρι ή ανήκετε σε μία πολυμελή οικογένεια; Εχετε κατοικίδια που ζουν ή τρώνε στο χώρο της κουζίνας; Υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας που έχει κάποια αναπηρία ή είναι μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας; Ποιες είναι οι καθημερινές σας δραστηριότητες στο χώρο της κουζίνας; Τι περιλαμβάνει το καθημερινό σας πρόγραμμα; Οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας φανούν χρήσιμες στην τελική επιλογή των επίπλων, της διάταξής τους αλλά και των κατάλληλων συσκευών που θα είναι απόλυτα ασφαλείς για όλους.
5. Family affair
Στο σχεδιασμό της κουζίνας όλοι μπορούν να έχουν άποψη! Εξάλλου, πολλές από τις καλύτερες ιδέες έρχονται από εκεί που κανείς δεν το περιμένει, ακόμα και από τα νεότερα μέλη της οικογένειας! Προτείνετε να σας κάνουν μία «λίστα επιθυμιών» και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!
6. Κάντε έναν προϋπολογισμό
Να είστε ρεαλιστές και να μην θέτετε στόχους στους οποίους δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά! Χωρίς να διαθέτετε ιδιαίτερες γνώσεις οικιακής οικονομίας μπορείτε να κάνετε έναν πρόχειρο προϋπολογισμό και να βάλετε... φρένο στις αλόγιστες αγορές. Και μην ξεχνάτε πως δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψετε πολλά λεφτά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να καταλήξετε σε μία σχετικά οικονομική λύση, η οποία να αποτελέσει και την ιδανικότερη διακοσμητική πρόταση.
7. Κλείστε ραντεβού με τους ειδικούς!
Αφού καταλήξετε στο ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες σας, επισκεφτείτε τις εκθέσεις ή τα καταστήματα που έχετε επιλέξει συγκρίνοντας τιμές και ποιότητα. Οι εργαζόμενοι εκεί διαθέτουν όλη τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται για το σχεδιασμό της κουζίνας των ονείρων σας! Σε αυτό το στάδιο, το πιο βασικό είναι να επισκεφτείτε όσα περισσότερα καταστήματα μπορείτε και να μη βιαστείτε να επιλέξετε.