Τριχωτή Εκδίκηση

04.05.2010
Ένας κτηματομεσίτης μετακομίζει από το Σικάγο στο Όρεγκον, μιας και πρέπει να επιβλέψει το κτίσιμο ενός οικισμού. Όταν όμως το τελευταίο του πρότζεκτ απειλεί τα σπίτια των ζώων του τοπικού δάσους, τα ίδια τα ζώα αναζητούν εκδίκηση, μετατρέποντας ένα δρόμο υπό κατασκευή σε ένα πεδίο μάχης επικών διαστάσεων. Η μάχη της φύσης ενάντια στον άνθρωπο μόλις άρχισε.

Αμερικανική κομεντί που ανήκει στην γνωστή κατηγορία ταινιών «για την οικογένεια» αλλά που δεν απευθύνεται στο σύνολό της παρά μόνο στα κάτω των 6 ετών μέλη της. Ο κακός κτηματομεσίτης Νταν Σάντερς θέλει να αποψιλώσει μια μεγάλη δασική έκταση και να χτίσει στην θέση της σπίτια και ένα εμπορικό κέντρο με θέμα την οικολογία. Στην προσπάθειά του αυτή έρχεται αντιμέτωπος με τα ζώα που κατοικούν στο δάσος τα οποία προσπαθούν να σαμποτάρουν το εγχείρημα. Με την απαραίτητη δόση ειδικών εφέ τα ζωάκια στήνουν ευφάνταστες παγίδες στον κτηματομεσίτη στις οποίες αυτός φροντίζει πάντα να πέφτει μέσα. Δυστυχώς όμως αυτό το τραγελαφικό σκηνικό δεν βγάζει γέλιο παρά μόνο σε νήπια των οποίων η βρεφική αθωότητα τους επιτρέπει ακόμα να γελάσουν. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο απαραίτητος διδακτισμός που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένου είδους ταινίες και την προέλευσή τους.

Το «Τριχωτή Εκδίκηση» είναι μια ταινία για παιδιά που ακόμα και από εκπαιδευτικής άποψης κρίνεται ανεπαρκής και αναχρονιστική. Υποτιμάει την νοημοσύνη των μικρών θεατών της και δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο να μεταφέρει πραγματικά το πράσινο μήνυμα. Και επειδή όντως ισχύει πως ο πλανήτης μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο το μόνο σίγουρο είναι ότι ταινίες σαν και αυτή σίγουρα δεν δημιουργούν οικολογική συνείδηση στις νέες γενιές που έρχονται. Απλά ανακυκλώνουν μια απαρχαιωμένη οπτική που θέλει τα παιδιά να έχουν άγνοια των προβλημάτων και φυσικά των μεθόδων επίλυσής τους.

Κωστής Θεοδοσόπουλος