Παρθένος, Ετών 40

07.06.2007
Μέχρι τα σαράντα κατάφερε να κρατήσει την παρθενιά του. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσει τις προσπάθειες των φίλων του να του βρουν ερωτική σύντροφο.

Μέχρι τα σαράντα κατάφερε να κρατήσει την παρθενιά του. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσει τις προσπάθειες των φίλων του να του βρουν ερωτική σύντροφο.

Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έβρισκα συμπαθητική μια ταινία με προφίλ νεανικής σεξοκωμωδίας για μαζική κατανάλωση. Η ευχάριστη έκπληξη του Τζαντ Απατοου δεν μοιράζεται, ωστόσο, τον χαρακτήρα που προβάλλει η διαφημιστική της καμπάνια. Βετεράνος κωμικών σειρών όπως τα «Larry Sanders Show» και «Freaks And Geeks», ο σκηνοθέτης ξέρει να ανακαλύπτει ευαισθησίες, χωρίς να θυσιάζει τίποτα από την αυθάδεια και την αθυροστομία που κρύβει στην ατζέντα του. Ο ήρωάς του ξεφεύγει από τον άχαρο ρόλο μιας απλής κωμικής μαριονέτας, για να μεταμορφωθεί σταδιακά από έναν καθηλωμένο στην εφηβεία άντρα σε έναν χαρακτήρα που σταδιακά ωριμάζει και εξανθρωπίζεται. Η ταινία προχωρά στη συνέχεια και αξιοποιεί όλο τον μικρόκοσμο που τον περιβάλλει, πλάθοντας αξιομνημόνευτους δεύτερους ρόλους και βρίσκοντας ένα απολαυστικό αρσενικό τρίο στα πρόσωπα μιας χούφτας εξίσου δυσλειτουργικών με τον ήρωα συναδέλφων του.

Χάρη στους ειλικρινείς χαρακτήρες της και τον εντελώς απενοχοποιημένο τρόπο με τον οποίο λέει τα πράγματα με το όνομά τους, η ταινία αποκτά έναν ενήλικο αέρα που την κάνει να προσπερνά τις χοντροκοπιές, τα σεξιστικά αστειάκια και το ευκολοφόρετο ρατσιστικό χιούμορ των πολυκινηματογράφων. Το δικό της χιούμορ παραμένει αγενές και σε σημεία κακόγουστο, καταφέρνει, όμως, και επιπλέει με ειρωνεία, σωστό κωμικό timing και σκηνές που σε κάνουν να ξεσπάς σε αυθόρμητα γέλια. Πίσω από την εξευτελιστική πορεία αυτογνωσίας του πρωταγωνιστή ή την σαρκική πείνα των ανθρώπων γύρω του, το φιλμ γελά με μια κοινωνία που έχει φροντίσει να απομυθοποιήσει πλήρως την ιδέα του έρωτα και της επαφής, μετατρέποντας το σεξ σ' έναν τρόπο για να ξεγελά κανείς τη μοναξιά και την απελπισία του.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ