Cinderella Man

25.05.2007
H θαυμαστή ιστορία του πρωταθλητή πυγμάχου Τζίμι Μπράντοκ, που έγινε ένας ζωντανός θρύλος του μποξ στην καταρρακωμένη οικονομικά Αμερική της δεκαετίας του 30.

H θαυμαστή ιστορία του πρωταθλητή πυγμάχου Τζίμι Μπράντοκ, που έγινε ένας ζωντανός θρύλος του μποξ στην καταρρακωμένη οικονομικά Αμερική της δεκαετίας του 30.

Ηθος, τιμιότητα, αγωνιστικό πνεύμα. Τα τρία κύρια προτερήματα του χαρακτήρα του Τζίμι Μπράντοκ, που τον βοήθησαν να κρατήσει την πολυμελή οικογένειά του όρθια, όταν ένας τραυματισμός τον έστειλε στα... αζήτητα και το κραχ τους στέρησε την ως τότε οικονομική τους άνεση. Ταπεινός, και πάνω απ όλα καλός Αμερικανός είναι ο Ράσελ Κρόου στη δεύτερη συνεργασία του με τον Ρον Χάουαρντ. Χωρίς αμφισβήτηση, είναι ο ταλαντούχος ενσαρκωτής ενός Υπέροχου Ανθρώπου σε ένα βιογραφικό (μελο)δράμα δομημένο προσεκτικά, ως την παραμικρή του λεπτομέρεια, στο μοτίβο του στερεοτυπικού οσκαρικού χολιγουντιανού φιλμ. Μόνο που αυτό γίνεται στον υπερθετικό βαθμό. Τόσο που μαντεύεις τι θα γίνει παρακάτω (η αντιπαράθεση μεταξύ του καλού Μπράντοκ και του αδικαιολόγητα κακού πρωταθλητή Μαξ Μπάουερ βγάζει μάτι) και η πολιτική ορθότητα του σεναρίου σε κάνει να κουνιέσαι νευρικά στο κάθισμά σου, διερωτώμενος αν το αμερικανικό σινεμά ανανεώνεται ή πηγαίνει προς τα πίσω. Οι αναμετρήσεις, όμως, μέσα στο ρινγκ, όπου μπορείς να δεις ολοζώντανα τα φαντάσματα συγγενικών αριστουργημάτων, σου κόβουν την ανάσα. Σκανδαλώδες το πώς η υπόλοιπη ταινία δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις έτσι, δείχνοντάς σου ό,τι πιο τυποποιημένο απεύχεσαι να δεις.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ