Οι Μεγάλοι

16.07.2010
Τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους και με αφορμή το θάνατο του αγαπημένου τους προπονητή μπάσκετ στο σχολείο, πέντε καλοί φίλοι ξανασυναντιούνται. Αλλοι παντρεμένοι πια, μαζί με τις γυναίκες τους και άλλοι ανύπαντροι, περνούν μαζί το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου και αποδεικνύουν πως παραμένουν για πάντα αμετανόητοι έφηβοι.

Το κωμικό πανηγύρι των ?Μεγάλων? περιστρέφεται γύρω απ’ τον Ανταμ Σάντλερ. Όχι μόνο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και για τη συμβολή του στο σενάριο της ταινίας. Στο Χόλιγουντ υπάρχουν η λίστα Α και η λίστα Β. Ο Σάντλερ, κλασσικό ασανσέρ που με κάθε του ταινία ανεβοκατεβαίνει τις δύο κατηγορίες, στους ?Μεγάλους? σταματάει στη Β.

Το κόνσεπτ του σεναρίου απαρχαιωμένο και μπαγιάτικο, με το reunion 5 φίλων μετά από 30 χρόνια όπου ο καθένας έχει ακολουθήσει τον δικό του επιβεβλημένα παρτσακλό δρόμο. Ολοι μαζί καλούνται να περάσουν κάποιες μέρες μαζί, γνωρίζοντας τα καινούρια μέλη των οικογενειών τους και εξερευνώντας τις καινούριες παραξενιές που ο έχει ο καθένας τους αναπτύξει.

Το φιλμ προσπαθεί να εκβιάσει το γέλιο του θεατή, αγγίζοντας σταθερές αξίες όπως το χάσμα μεταξύ των γενεών (τα παιδιά μαστουρώνουν με Playstation 3 ενώ οι μπαμπάδες στην ηλικία τους έπαιζαν φιδάκι) ή των γνωστών ανδρο-συζητήσεων που πλέον φαντάζουν όσο γραφικές όσο και τα στενάκια χώρας κυκλαδίτικου νησιού. Το δυνατό καστ προσφέρει στην ταινία ένα σωσίβιο επιβίωσης και δεν την αφήνει να πιάσει πάτο (Σάλμα Χάγιεκ, Ρομπ Σνάιντερ, Κρις Ροκ) αλλά πραγματικά αυτό δεν είναι αρκετό.

Αναιμική σλάπστικ κομεντί που μένει από καύσιμα πολύ νωρίς στην κούρσα. Τερματίζει μεν αλλά σίγουρα καταϊδρωμένη.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ