Ατίθαση Καρδιά

19.09.2013
Πλημμυρισμένο αδρεναλίνη και ρεύμα, γεμάτο σκηνές γνήσιας κινηματογραφικής δύναμης και αμέτρητες απολαύσεις του απρόσμενου και του υπέροχα εκκεντρικού, το Βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα φιλμ του Ντέιβιντ Λιντς παραμένει, είκοσι τρία χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, αυτό που πάντοτε ήταν: ένα άγριο και αξέχαστο παραμύθι για μεγάλα παιδιά!

Ένα σακάκι από φιδίσιο δέρμα, ένα αγόρι που συναντά ένα κορίτσι, ένα ξεσκέπαστο αμάξι που διασχίζει τον αχανή αυτοκινητόδρομο με το γκάζι πατημένο τέρμα, ένα παλιό τραγούδι που παίζει στο ραδιόφωνο, ένα κεφάλι που εκρήγνυται, ένα σπίτι που παραδίδεται στις φλόγες, δυο κορμιά που βιάζονται να ενωθούν, ένας άντρας που τραγουδά το «Love Me Tender», ανεβασμένος στο καπό ενός αυτοκινήτου, μια γυναίκα «πιο καυτή κι από την άσφαλτο της Τζόρτζια», δυο κυνηγημένοι εραστές που θα χρειαστεί να διανύσουν αμέτρητα χιλιόμετρα μέχρι να κατορθώσουν να βρουν καταφύγιο για να στεγάσουν την αγάπη τους...

Φτιαγμένη από γνήσιο κινηματογραφικό πάθος, η πιο παροξυσμική δημιουργία του Ντέιβιντ Λιντς ενώνει φετιχιστικά τον ρομαντισμό, τη διαστροφή, το σεξ, τη βία, τον παραμυθένιο «Μάγο του Οζ» και το rock ‘n’ roll σε ένα κοκτέιλ μολότοφ που ο σκηνοθέτης αφήνει να εκραγεί στην οθόνη.

Το κάνει όμως με την ηδονή ενός παιχνιδιάρη σαμποτέρ που του αρέσει να παγιδεύει με νάρκες μια ιστορία αγάπης και παρανομίας με τον ίδιο τρόπο που λατρεύει να ακολουθεί τους γεμάτους αθωότητα ήρωές του στο ξέφρενο ταξίδι το οποίο πραγματοποιούν σε πυκνά ανθρώπινα σκοτάδια.

Λιγότερο ένα συμβατικό road movie και περισσότερο μια σφοδρή εμπειρία που αναλύεται σε πολλά χιλιόμετρα ασφάλτου και σε δυο ηλεκτρισμένες ώρες φιλμ, η «Ατίθαση Καρδιά» αποτελεί την πεμπτουσία της δύναμης που έχει το σινεμά να προκαλεί τις μεγαλύτερες και πιο ανεξίτηλες συγκινήσεις.

Η επιστροφή της στη μεγάλη οθόνη, χάρη σε αυτή την ευπρόσδεκτη επανέκδοση, στέκει ως υπενθύμιση και μαζί ως πρόσκληση: για μια ακόμη βόλτα στην άγρια πλευρά.