Ποιος είναι ο περίφημος κύριος Μπάνκσι; Ο θρυλικός καλλιτέχνης συνεχίζει να παρεμβαίνει στο αστικό τοπίο με τις καυστικές δημιουργίες του, παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα. Μια πρώτη εκδοχή, θέλει τον Μπάνκσι να είναι ο Ρόμπιν Γκάνιγχαμ, ένας 38άχρονος κάτοικος του Μπρίστολ σε άρνηση της μεσοαστικής του καταγωγής και ρήξη με την εύπορη οικογένειά του. Μια δεύτερη τον βαφτίζει Ρόμπερτ Μπανκς και τον καθιστά πολίτη του κόσμου.
Όπως και να’ χει τα χιλιάδες έργα του κοσμούν τον αντίστοιχο αριθμό - πρώην γκριζωπών - τοίχων ανά τον πλανήτη αλλά και μπόλικους τοίχους «επιτυχημένων πλουσίων» σε αντίστοιχο αριθμό επαύλεων, ωστόσο, όπως ο ίδιος συνηθίζει να επισημαίνει «το γκραφίτι είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που έχετε, όταν στην πραγματικότητα δεν έχετε τίποτα! Αν δεν καταλήξετε σε μια ζωγραφιά η οποία θα βάλει τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, μπορεί - ποτέ δεν ξέρεις - να καταφέρετε να κάνετε έναν άνθρωπο να χαμογελάσει ενώ θα έχει τρυπώσει σε κάποιο στενό για να κατουρήσει».
Όσο ο Μπάνκσι συνεχίζει να προκαλεί το κατεστημένο και τα κακώς κείμενα σε ανοιχτή διαμάχη, θυμηθείτε μερικές από τα πιο ανατρεπτικά, σοφά του λόγια και στη συνέχεια δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο», που προβάλλεται στην κινηματογραφική αίθουσα Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο συνηθισμένο σ’αυτόν τον πλανήτη από τους αποτυχημένους, ταλαντούχους ανθρώπους. Κοπανήστε τη λοιπόν, πριν βρείτε κάτι που ν’αξίζει για να μείνετε»
«Κάποιοι άνθρωποι γίνονται “μπάτσοι” με σκοπό να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Κάποιοι άλλοι γίνονται βάνδαλοι με σκοπό να τον ομορφύνουν»
«Γίνε καλός στο να εξαπατάς του άλλους και δεν θα χρειαστεί να γίνεις καλός σε τίποτε άλλο στη ζωή σου»
«Οι περισσότερες μητέρες θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους εκτός από το να τους επιτρέψουν να είναι ο εαυτός τους»
«Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον κόσμο δεν διαπράττονται από εκείνους που απορρίπτουν τους κανόνες, αλλά από αυτούς που τους εφαρμόζουν πιστά. Είναι αυτοί που ακολουθούν τυφλά τους κανόνες, οι ίδιοι που βομβαρδίζουν και σφάζουν ολόκληρα χωριά»
«Υπάρχουν τέσσερις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, το φαγητό, το σεξ, ο ύπνος και η εκδίκηση»