Οι υποψηφιότητες των ελληνικών "Όσκαρ"

05.04.2012
Οι ταινίες Αδικος κόσμος του Φίλιππου Τσίτου και Γάλα του Γιώργου Σιούγα, με 11 υποψηφιότητες η καθεμία, οδηγούν την κούρσα των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θα δοθούν τη Δευτέρα 7 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι ταινίες «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου και «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, με 11 υποψηφιότητες η καθεμία, οδηγούν την κούρσα των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θα δοθούν τη Δευτέρα 7 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων θέλει τον «Αδικο κόσμο», πολυταξιδεμένο σε φεστιβάλ και βραβευμένο σε αυτό του Σαν Σεμπαστιάν, να διεκδικεί τα βραβεία μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου (Φ. Τσίτος και Δ. Μασκλαβάνου), α' ανδρικού ρόλου (Αντώνης Καφετζόπουλος), α' γυναικείου ρόλου (Θεοδώρα Τζήμου), β' ανδρικού ρόλου (Χρήστος Στέργιογλου), β' γυναικείου ρόλου (Σοφία Σεϊρλή), πρωτότυπης μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και ήχου.

Το «Γάλα», κινηματογραφική μεταφορά του επιτυχημένου θεατρικού του Βασίλη Κατσικονούρη, διεκδικεί βραβεία στις κατηγορίες: μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, α΄ ανδρικού ρόλου (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), α' γυναικείου ρόλου (Ιωάννα Τσιριγκούλη), β' ανδρικού ρόλου (Ομηρος Πουλάκης), β' γυναικείου ρόλου (Ηρώ Μπέζου), μοντάζ, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ήχου και μακιγιάζ. Από 5 βραβεία διεκδικούν το «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη (η ελληνική εμπορική επιτυχία της σεζόν), ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη και το σπονδυλωτό δράμα «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, που προβλήθηκε στο περασμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο για τις αίθουσες.

Τέσσερις υποψηφιότητες έχει το «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, τρεις το «Wasted youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, ενώ οι βραβευμένες στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σενάριό τους «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου περιορίζονται σε 2 μόνο υποψηφιότητες (σεναρίου και μακιγιάζ). Τη λίστα των υποψηφιοτήτων συμπληρώνουν τα φιλμ «Fish'n'chips» του Ηλία Δημητρίου (2 υποψηφιότητες), «Man at sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1 υποψηφιότητα) και «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή (1 υποψηφιότητα).

Oσκαρική πρόταση
Μετά το περσινό παράδοξο της επιλογής του «Attenberg» ως επίσημη πρόταση της Ακαδημίας για τα Οσκαρ αντί του «Μαχαιροβγάλτη», που αναδείχθηκε σε καλύτερη ταινία της χρονιάς, γεγονός που προκάλεσε θόρυβο, το καταστατικό αλλάζει φέτος ορίζοντα πως εφεξής η ταινία που θα ψηφίζεται ως η καλύτερη θα είναι και αυτή που θα αποτελεί την οσκαρική πρόταση της Ακαδημίας.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, οι υποψήφιες φέτος ελληνικές ταινίες ήταν περισσότερες από πέρυσι, καθώς διαγωνίστηκαν 21 ταινίες μυθοπλασίας αντί 19 το 2011. Υποψήφια ήταν ακόμη 11 ντοκιμαντέρ και 23 ταινίες μικρού μήκους, ενώ από τα 207 μέλη της Ακαδημίας ψήφισαν τα 119 (δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει - για τη φετινή χρονιά αυτό ισχύει για τα 153 μέλη).

Μεγάλος χορηγός της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι από φέτος το κανάλι της NOVA.

Υποψηφιότητες

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας

1. «Αδικος κόσμος»

2. «Το γάλα»

3. «Η πόλη των παιδιών»

4. «Τρεις μέρες ευτυχίας»

5. «Fish n' Chips»

Βραβείο Σκηνοθεσίας

1. Φίλιππος Τσίτος «Αδικος κόσμος»

2. Δημήτρης Αθανίτης «Τρεις μέρες ευτυχίας»

3. Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Γιαν Φόγκελ «Wasted Youth»

Βραβείου Α' Ανδρικού ρόλου

1. Αντώνης Καφετζόπουλος «Αδικος κόσμος»

2. Προμηθέας Αλειφερόπουλος «Το γάλα»

3. Γιάννης Στάνκογλου «Το τανγκό των Χριστουγέννων»

Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου

1. Θεοδώρα Τζήμου «Αδικος κόσμος»

2. Ιωάννα Τσιριγκούλη «Το γάλα»

3. Κίκα Γεωργίου «Η πόλη των παιδιών»