Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: «Λεφτά Υπάρχουν!»

21.12.2011
Αυτό είπε εν ολίγοις στη συνέντευξη τύπου της 20ης Δεκεμβρίου ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου, κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2011. O Kαραντινάκης έχει τη γενική ευθύνη του Κέντρου και κατά κάποιο τρόπο παρέλαβε τη σκυτάλη από τον κ. Γιώργο Παπαλιό, ο οποίος βέβαια παραμένει ακόμη στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και είναι ο άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε την άνοιξη του νέου ελληνικού ρεύματος και συνέβαλε στην υλοποίησή της.

Αυτό είπε εν ολίγοις στη συνέντευξη τύπου της 20ης Δεκεμβρίου ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου, κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2011. O Kαραντινάκης έχει τη γενική ευθύνη του Κέντρου και κατά κάποιο τρόπο παρέλαβε τη σκυτάλη από τον κ. Γιώργο Παπαλιό, ο οποίος βέβαια παραμένει ακόμη στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και είναι ο άνθρωπος ο οποίος οραματίστηκε την άνοιξη του νέου ελληνικού ρεύματος και συνέβαλε στην υλοποίησή της. «Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό αν όχι το πιο σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και με τις επιτυχίες του γίνεται αυτή τη στιγμή ο ιδανικός πρεσβευτής της χώρας μας, σε μια εποχή που η εικόνα της τραυματίζεται συνεχώς. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία οι επιτυχίες να αποτελέσουν τη βάση για να σχεδιαστεί μια σταθερή αναπτυξιακή πολιτική», δήλωσε ο Καραντινάκης, που με τη συνέντευξη τύπου ουσιαστικά θέλησε να υπογραμμίσει την «αθόρυβη αλλά αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου» και να αποστομώσει τους επικριτές του.

Μπορεί πολλοί να εκπλαγούν αλλά αποδεικνύεται ότι το ταμείο του Κέντρου δεν είναι μείον, αφού έχει ακόμη αποθεματικό για τη στήριξη ταινιών. Σε μία εποχή που τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά Κέντρα Κινηματογράφου απειλούνται από περικοπές (British Film Institute) ή και τον πλήρη αφανισμό (Κέντρο Ουγγαρίας), το ΕΚΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Εξάλλου, μέσα στο 2011 υποστήριξε οικονομικά 18 ταινίες, μεταξύ των οποίων και οι «Attenberg», «Άλπεις», «Μαύρο Λιβάδι», «Casus Belli», «Tungsten», «Wasted Youth», «Ξεναγός» και πολλές άλλες.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους δημιουργούς που στρέφονται σε ίδια χρηματοδότηση και αυτοσχέδιες μορφές παραγωγής, ο Καραντινάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως «πολλοί από τους κινηματογραφιστές -ακόμα κι εκείνοι που προσπαθούν μόνοι τους να δώσουν σάρκα και οστά στην περιπέτεια της δημιουργίας μιας ταινίας-, στο τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν στο Κέντρο και το Κέντρο βρίσκεται δίπλα τους με όσες δυνατότητες έχει αυτή τη στιγμή». Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι που αναφέρονται παραπάνω είχαν ξεκινήσει ως παραγωγές ανεξάρτητες του Κέντρου.

Στην παρούσα φάση, στόχος είναι να έχει αποπληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2012 του 80% - αν όχι το 100% - των οφειλών σε ταινίες που δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ ο προγραμματισμός του Κέντρου περιλαμβάνει ικανό αριθμό ταινιών προς υποστήριξη για τη χρονιά που έρχεται. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στην φάση επεξεργασίας της χρηματοδότησής τους είναι 35 μεγάλου μήκους και 25 μικρού, ενώ οι ταινίες που αυτή την στιγμή έχουν κατατεθεί ως υποψήφιες για χρηματοδότηση είναι 95 μεγάλου μήκους και 51 μικρού. Υπάρχουν ακόμη 12 ολοκληρωμένες μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 12 ντοκιμαντέρ και 8 μικρού μήκους.

Μέσα στο 2011 το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έλαβε 2.498.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2012 θα είναι περίπου 6.000.000 ευρώ. Στους άμεσους στόχους είναι η διεκδίκηση χορηγιών με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σε λειτουργία μπαίνει και ο θεσμός των Αναγνωστών, οι οποίοι θα διαβάζουν σενάρια (για τα οποία δεν θα διαθέτουν πληροφορίες σχετικές με την παραγωγή) και θα γνωμοδοτούν. Ο Καραντινάκης ανέφερε πως «Οι συνάδελφοι που θα διαβάζουν τα σενάρια δεν αποτελούν επιτροπή. Γνωμοδοτούν και συζητούν για την κάθε πρόταση». Προς το παρόν, οι Αναγνώστες είναι οι Νίκος Αναγνωστόπουλος, Σωτήρης Γκορίτσας, Ηλίας Δημητρίου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ηρακλής Μαυροειδής, Σύλλας Τζουμέρκας, Ευθύμης Φιλίππου, Κατερίνα Φιλιώτου και Σταύρος Ψυλλάκης. «Μετά θα ακολουθήσουν κι άλλοι», σύμφωνα με τον Καραντινάκη.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως ίσως και να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, ακόμη κι αν το «Όσο χρωστάμε, θα υπάρχουμε», που αναφώνησε χαριτολογώντας ο κ. Παπαλιός, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη, ισχύει και με το παραπάνω. Προφανώς, η ελπίδα είναι τα χρέη να παύσουν και οι χρηματοδοτήσεις να συνεχιστούν - μέχρι τότε, φαίνεται πως οι εργασίες δεν θα σταματήσουν.

Φαίδρα Βόκαλη