Ένας Έλληνας στο Sundance

01.12.2011
To L του Μπάμπη Μακρίδη θα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Sundance, μιας διοργάνωσης διεθνούς πρεστίζ, απ’ όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο αναδύονται τα ανεξάρτητα διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά

To «L» του Μπάμπη Μακρίδη θα είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Sundance, μιας διοργάνωσης διεθνούς πρεστίζ, απ’ όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο αναδύονται τα ανεξάρτητα διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά – πολλά από τα οποία αναγνωρίζονται στη συνέχεια στα μεγάλα φεστιβαλικά ραντεβού του κινηματογράφου, με κάποια να φτάνουν ακόμα και στα Όσκαρ. Πέρυσι θυμίζουμε ότι το Attenberg είχε επίσης δώσει το «παρών» στην παγωμένη Γιούτα, χωρίς ωστόσο να περιληφθεί στο διαγωνιστικό, αλλά στο παράλληλο τμήμα Spotlight.

Η παραγωγή αυτή της Beben Films, που κέρδισε τις εντυπώσεις και στην πρόσφατη προβολή της στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της, καθώς λίγα πράγματα είναι γνωστά για την πλοκή της: το σενάριο συνυπογράφεται απο τον σκηνοθέτη και τον Ευθύμη Φιλίππου – η πένα του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" του Λάνθιμου - βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Γυιόκα.

Πρωταγωνιστές ο Άρης Σερβετάλης, ο Λευτέρης Ματθαίου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Δήμου, η Νότα Τσερνιάφσκι και ο Γιάννης Μποστατζόγλου.

Η ταινία του Μακρίδη, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια ταινία μικρού μήκους (O Τελευταίος Φακίρης), καθώς και πολλά διαφημιστικά σποτ και μουσικά βιντεοκλίπ, εστιάζει στην ασυνήθιστη ζωή ενός άνδρα (Άρης Σερβετάλης) που ζει μέσα σε ένα αυτοκίνητο και περιγράφεται ως μαύρη κωμωδία. Ο σαραντάχρονος ήρωας δουλεύει ως οδηγός - μεταφορέας μελιού για ένα παράξενο αφεντικό που αναζητά την καλύτερη ποιότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, συναντά την οικογένειά του συγκεκριμένες ημέρες και ώρες σε ένα πάρκινγκ, ενώ όταν χάνει τη δουλειά του, η ζωή του αλλάζει εντελώς.

Σε ανακοίνωσή της η Beben Films εξέφρασε τη χαρά της για την επιλογή του "L" στο Sundance. "Μοιραζόμαστε τη χαρά μας με τους συνεργάτες μας, που μας στήριξαν από την αρχή και χωρίς τους οποίους δεν θα τα είχαμε καταφέρει" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με τους NOVA, Feelgood Entertainment, Top Cut, Modiano S.A. , Ντένης Ηλιάδη, Ευθύμη Φιλίππου, Γιάννη Χαλκιαδάκη, Θύμιο Μπακατάκη, Γιώργο Παπαδημητρίου, Δημήτρη Παπαθωμά. Το φιλμ έχει και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά από τη Feelgood Entertainment. A.N