Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στη Στεριά

18.10.2011
Ο Σταυρακομαθιακάκης - μετά την μυστηριώδη απαγωγή της προστατευόμενής του 12χρονης ορφανής πακιστανής Noori - εγκαταλείπει τον Ψηλορείτη και, ακολουθώντας τα ίχνη της, εισβάλλει εν μέσω κρίσης στην πρωτεύουσα. Εκεί, ο Παρλαβάντζας κι ο σεφ του, Παπαδάκης, αγωνίζονται να περισώσουν την αλυσίδα ανατολίτικων ταχυφαγείων Sevdali. Ο χακεράς και Ρομπέν των Ραφιών, Νάκος, προσπαθεί να αφυπνίσει το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Καλούρης αγωνίζεται να αναβαθμίσει την αισθητική της πόλης. Τέλος, ο περιζήτητος γκουρού Τζιμπιτζίδης πασχίζει να ανεβάσει την αυτοεκτίμηση των οπαδών του και του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου είναι η "πρώην" του και νυν υφυπουργός Μαριαλένα.

Σε πλήρη απαρτία οι κεντρικοί ήρωες και το πρωτότυπο καστ της υπερ-επιτυχίας του 2005 "Σειρήνες στο Αιγαίο", μεταφέρονται από τις βραχονησίδες των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων στη σημερινή Αθήνα των μεταναστών, των διαδηλώσεων, του καλπάζοντος εγκλήματος, της πολιτικο-οικονομικής παραλυσίας.

Επίκεντρο της πολυπρόσωπης πλοκής είναι η αναζήτηση της μικρής Πακιστανής Νουρί από τον Κρητικό Σταυρακομαθιακάκη, "αποστολή" στην οποία θα συνδράμουν όλοι οι παλιοί σύντροφοι με τις ικανότητες και τις γνωριμίες τους.

Ο επεισοδιακός εντοπισμός της μικρής τραβάει σε μάκρος και τα... φινάλε είναι πολλά, πάντως οι ερμηνείες, με πρώτο τον Ορφέα Αυγουστίδη, είναι απολαυστικές, το σύνολο πιο συγκροτημένο από την προηγούμενη ταινία μυθοπλασίας του Νίκου Περάκη "Ψυχραιμία" και οι σατιρικές του βολές, εύστοχες και επίκαιρες, δείχνουν για μία ακόμη φορά πόσο καλά ξέρει να αφουγκράζεται (σε συνεργασία με τη μόνιμη συν-σεναριογράφο του, Κατερίνα Μπέη) την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ