Δωμάτιο στη Ρώμη

30.09.2011
Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Ρώμη. Δύο νεαρές γυναίκες, που μόλις γνωρίστηκαν, η Άλμπα και η Νατάσα ανακαλύπτουν η μία την άλλη σωματικά και ψυχικά σε ένα ταξίδι πάθους που διαρκεί 12 ώρες. Αρχικά κρατούν τις επιφυλάξεις τους προσπαθώντας να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Σιγά σιγά όμως αφήνονται, αποκαλύπτουν τα πιο μύχια μυστικά τους και ανακαλύπτουν ανεξερεύνητες πτυχές του έρωτα.

Θεωρητικά οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον σκηνοθέτη του «Δωματίου στη Ρώμη», ταινίας που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, ήταν ο περιορισμός της δράσης σε ένα μόνο χώρο (το δωμάτιο ξενοδοχείου του τίτλου) και ο κίνδυνος να γίνει η ερωτική σχέση των δύο γυναικών το μοναδικό, πιπεράτο κίνητρο για τους υποψήφιους θεατές. Περιέργως, όμως, η ταινία αποφεύγει με επιτυχία και τις δύο παγίδες αλλά και πάλι βυθίζεται εξαιτίας ενός αδύναμου σεναρίου, με ανύπαρκτο βάθος και ενίοτε ξύλινους διαλόγους.

Η ιδέα της σωματικής και πνευματικής ένωσης των δύο γυναικών, που μοιάζουν να εφευρίσκουν συνεχώς νέες ταυτότητες, δεν στεριώνει ποτέ, κυρίως εξαιτίας της άτεχνης και τελικά παντελώς αδιάφορης ανάπτυξης αυτών των χαρακτήρων. Όσοι συνηθισμένοι στα πολλά επίπεδα των δουλειών του Μεδέμ, πρέπει να προετοιμαστούν για ένα καλογυρισμένο μεν αλλά τελικά άδειο φιλμ, ενδιαφέρον μόνο χάρη στην περιέργεια που προκύπτει φυσικά από το πιασάρικο κόνσεπτ, αλλά και τις ερμηνείες της καλής Ανάγια και της συμπαθητικής Γιαροβένκο - ο Μεδέμ δείχνει για ακόμα μία φορά την ικανότητά του να σκηνοθετεί ιδανικά γυναίκες ηθοποιούς.

Χριστίνα Λιάπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ