Moneyball

29.09.2011
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπίλι Μπιν, πολλά υποσχόμενος επαγγελματίας παίχτης του baseball στο παρελθόν και μάνατζερ της ομάδας Oakland Athletics, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση των ιδιοκτητών της να προβούν σε σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπιν αναγκάζεται να προσλάβει τον Πίτερ Μπραντ, έναν ιδιοφυή οικονομικό αναλυτή, με τη βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δυο τους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στατιστικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα τους βοηθήσει να στελεχώσουν την ομάδα με τους καταλληλότερους παίχτες, παραμένοντας παράλληλα εντός μπάτζετ. Το αποτέλεσμα θα εκπλήξει τους πάντες…

Δραματοποίηση των πραγματικών δοκιμασιών του Μπίλι Μπιν, γενικού μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Α, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη βοήθεια ενός νεαρού αποφοίτου Οικονομικών του Γέιλ και βασισμένος αποκλειστικά σε στατιστικά δεδομένα επιχείρησε να δώσει ώθηση στην παρακμάζουσα ομάδα εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στρατολόγησης φτηνών πλην αποδεδειγμένων δεξιοτήτων σε συγκεκριμένες θέσεις αθλητών.

Ελάχιστες είναι εδώ οι σκηνές των αναμετρήσεων στο γήπεδο, καθώς το «θέαμα» που θέλει να προσφέρει ο Μπένετ Μίλερ («Τruman Capota») είναι περισσότερο δραματικό παρά αθλητικό, με τα προσωπικά άγχη του αντιήρωα (αποτυχημένος τόσο ως παίκτης του μπέιζμπολ ο ίδιος όσο και ως οικογενειάρχης) σε πρώτο πλάνο και το θέμα του θριάμβου της γνώσης και της επινοητικότητας κόντρα σε προγνωστικά να διατρέχει ολόκληρη την αφήγηση.

Εστω κι έτσι, αφώτιστα μένουν, παραδόξως, και το δράμα και το θέμα - ή, τουλάχιστον, υπερβολικά μονόχνωτα και «λίγα» για να στηρίξουν μια ταινία δύο και βάλε ωρών. Μένει, πάντως, η αίσθηση της αξιοπρέπειας τόσο στην ψύχραιμη, μεθοδική κινηματογράφηση όσο και στην γήινη, μελαγχολική ερμηνεία του Μπραντ Πιτ, που ήδη συζητείται για τις προσεχείς οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ