Η σέξι δολοφόνος εξομολογείται

27.09.2011
Αν με το Avatar πήρα το χρίσμα, με το Colombiana νιώθω ότι προχωράω πολύ περισσότερο, λέει η ηθοποιός για την ταινία όπου υποδύεται μια επαγγελματία δολοφόνο

"Και μόνο το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω έναν χαρακτήρα που κατά κανόνα ερμηνεύεται από άντρες, είναι φοβερό. Αν με το "Avatar" πήρα το χρίσμα, με το "Colombiana" νομίζω ότι προχωράω πολύ περισσότερο", μας λέει η Ζόι Σαλντάνα, περιχαρής για τη νέα της αποστολή, που τη βάζει στον χάρτη του παγκόσμιου σινεμά ως μία από τις δυναμικότερες σταρ ταινιών δράσης των καιρών μας.

Στην περιπέτεια αυτοδικίας "Colombiana", σε παραγωγή του εξπέρ στο είδος Λικ Μπεσόν (βλέπε "Taken"), υποδύεται την Καταλέγια, ένα κορίτσι που βλέπει τους γονείς του να δολοφονούνται άγρια μπροστά στα μάτια του από πράκτορες ενός κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών, και χρόνια μετά σχεδιάζει τη δική του αιματηρή εκδίκηση, έχοντας στο μεταξύ εκπαιδευτεί ως επαγγελματίας δολοφόνος.

Εθισμένη στην αδρεναλίνη
"Αυτό που με είλκυσε περισσότερο στο σενάριο ήταν ότι πρόκειται για μια γυναίκα που ζει στα άκρα", ομολογεί η 33χρονη σταρ, "και όχι απλά το ότι είναι εκτελέστρια. Οταν εκφράζεται σωματικά μπορεί να γίνει θανάσιμη, κι όταν εκφράζεται συναισθηματικά να προδίδει βαθιά αγωνία". Περίπου, δηλαδή, όπως η Νεϊτίρι στο "Avatar" του Τζέιμς Κάμερον, το μπλοκμπάστερ που την καθιέρωσε διεθνώς προ διετίας. Απλά αντικαταστήστε το τρίμετρο γαλαζοδέρματο άλιεν με μια μελαψή αέρινη καλλονή.

Οχι ότι δεν τη θυμόμαστε και πρωτύτερα, από εμφανίσεις σε ταινίες σαν την "Κεντρική σκηνή" του Νίκολας Χάιτνερ (η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά), το "The terminal" του Στίβεν Σπίλμπεργκ ή τους πρώτους "Πειρατές της Καραϊβικής" του Γκορ Βερμπίνσκι. 'Η ότι δεν την είχαμε εκτιμήσει ως Ουχούρα στην αναβίωση του "Star Trek" από τον Τζέι Τζέι Εϊμπραμς. Απλά, το "Avatar" της έδωσε την ευκαιρία να ξεφύγει από παθητικούς το πλείστον ρόλους, όπως ομολογεί.

Το... τρέξιμο έχει, ωστόσο, και το τίμημά του. "Κάθε φορά που επιστρέφω σπίτι από γυρίσματα, η μητέρα μου μου λέει πως το πρόσωπό μου μοιάζει με χάρτη! Μπορεί να είμαι εθισμένη στην αδρεναλίνη, αλλά τώρα τελευταία αρχίζω να συνειδητοποιώ τη θνητότητά μου". Εξ ου και το πολύμηνο ρεπό που πήρε μετά την ολοκλήρωση του "Colombiana", πριν επιστρέψει αυτό το καλοκαίρι στα πλατό για ένα χαμηλού προφίλ δραματικό φιλμ δίπλα στον Μπράντλεϊ Κούπερ.

Τα όπλα, πάντως, δεν θα αργήσει να τα ξαναπιάσει η ισπανόφωνη Αμερικάνα, που γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, μεγάλωσε στη Δομινικανή Δημοκρατία (την πατρίδα του εκλιπόντος πατέρα της), "ανδρώθηκε" επαγγελματικά στη Νέα Υόρκη στα τέλη του '90 και ζει τώρα στο Λος Αντζελες με τον επί πολλά χρόνια σύντροφό της, ηθοποιό Κιθ Μπρίτον.

Το 2012 επιφυλάσσει μια συνέχεια στο "Star Trek", αλλά και τις ετοιμασίες για το δεύτερο και το τρίτο μέρος του "Avatar", που ο Κάμερον σκοπεύει να γυρίσει μαζί, το ένα πίσω από το άλλο (δεν ξέρει ή δεν θέλει ακόμα να μας πει κάτι για την υπόθεση, πέρα από το ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στον πλανήτη Πανδώρα με ακόμη πιο στυγνές βλέψεις). Αλλωστε, ομολογεί, είναι συνηθισμένη να βλέπει τουφέκια γύρω της έχοντας μεγαλώσει σε οικογένεια κυνηγών - όπως και ο σύντροφός της, που επίσης επιδίδεται στο άθλημα. Και η ίδια; "Οχι, δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το κάνω ποτέ. Εγώ απλά... τρώω".

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟ
Η περιπέτεια "Colombiana", που ξεκινά να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη, γυρίστηκε σε στούντιο στη Γαλλία, αλλά και σε φυσικούς χώρους στο Σικάγο, τη Νέα Ορλεάνη, όπως και την πόλη του Μεξικού που υποκαθιστά στη δράση την Μπογκοτά. Η παραγωγή είναι του Λικ Μπεσόν, η σκηνοθεσία του Ολιβιέ Μεγκατόν, ενώ συμπρωταγωνιστής της Σαλντάνα, ο Μάικλ Βαρτάν ("Κωδικός Αλία", "Η κακιά πεθερά).

"ΘΑ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ" Η προοπτική τού να ξοδέψει κάπου 18 μήνες από τη ζωή και την καριέρα της στα γυρίσματα των δύο απανωτών συνεχειών του "Avatar" δεν φαίνεται να πτοεί τη Ζόι Σαλντάνα: "Αστειεύεστε; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για έναν ηθοποιό; Σημαίνει πως θα έχω δουλειά για πάνω από έναν χρόνο σ' ένα επάγγελμα τόσο απρόβλεπτο".

Ρ. Εκσιέλ