Αυτοκίνητα 2

10.06.2011
Ο Κεραυνός Μακουίν, το κόκκινο αγωνιστικό που κατέκτησε τις καρδιές μας στην πρώτη ταινία, βρίσκεται, κατόπιν παρότρυνσης του καλού του φίλου Μπάρμπα, αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση – τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια σειρά από τρεις διαδοχικούς αγώνες ταχύτητας, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις ειδικών απαιτήσεων πίστες του πολύβουου Τόκιο, της κοσμοπολίτικης παραθαλάσσιας Ιταλικής πόλης Πόρτο Κόρσα και του αριστοκρατικού Λονδίνου, και σκοπός τους είναι να αναδείξουν το κορυφαίο αγωνιστικό αυτοκίνητο του πλανήτη! Όμως, το πρώτο αυτό υπερατλαντικό τους ταξίδι, επιφυλάσσει στον Κεραυνό και στον Μπάρμπα άφθονες εκπλήξεις, καθώς οι δυο τους θα βρεθούν αναπάντεχα μπλεγμένοι σε μια άκρως απόρρητη επιχείρηση εξάρθρωσης μιας διεθνούς σπείρας εγκληματιών.

Ο Κεραυνός Μακουίν, το κόκκινο αγωνιστικό -πρωταθλητής σε όλες τις πίστες- δέχεται την πρόκληση ενός Ιταλού ανταγωνιστή του που θέλει να τον παραβγεί στο Πρώτο Παγκόσμιο Γκραν Πρι και μαζί με τον κολλητό του φίλο Μπάρμπα ξεκινάει από το "Μπουζί της Ωραίας Ελένης" στην Αμερική για το Τόκιο, την ιταλική πόλη Πόρτο Κόρσα και το Λονδίνο.

Ομως, ο Μπάρμπα μπλέκεται άθελά του στις έρευνες δύο Βρετανών κατασκόπων, του βετεράνου Φιν ΜακΣφαίρα και της Χόλι Πολύστροφη, και γίνεται κατά λάθος πράκτορας για να σώσει τη ζωή του φίλου του και να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας έχει ηλεκτροκίνητος επιχειρηματίας, πρώην βαρόνος της βενζίνης...

Δράση καταιγιστική (σαν να παρακολουθείς τον νέο Τζέιμς Μποντ) σε 3D, εκρήξεις στη διαπασών, ψηφιακά εφέ στην εντέλεια (η αναπαράσταση του Λονδίνου είναι τόσο πειστική που ξεχνάς ότι παρακολουθείς καρτούν), χιούμορ με σεβασμό τόσο στο παιδί όσο και στον ενήλικα θεατή, πολυχρωμία χορταστική και αέρας διεθνιστικός και κοσμοπολίτικος.

Υποκλινόμαστε για άλλη μια φορά στην πρωτοπόρο Pixar -παρά το "μπούκωμα" στη λεπτομέρεια που παρατηρήσαμε και τη φλυαρία του στόρι- που διευρύνει εδώ τον ορίζοντα του προ 5ετίας πρώτου, πιο "παιδικού" καρτούν, ανάγοντας το αουτσάιντερ σε ήρωα και εφευρίσκοντας νέους αυτοκινητο-χαρακτήρες (λείπει, για ευνόητους λόγους, ο Ντοκ Χάντσον στον οποίο είχε χαρίσει τη φωνή του ο μακαρίτης Πολ Νιούμαν) για τα ζηλευτά από μικρούς και μεγάλους γκάτζετ του φραντσάιζ.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ