«Απ’τα κόκαλα βγαλμένα των Ελλήνων τα ιερά, I will survive, I will survive»: To τραγούδι που έγραψαν οι Burger Project για την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα («Μπραζιλέρο», «Βαλκανιζατέr») συνοψίζει άψογα την οδύσσεια ενός ορθοπεδικού στο ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο αλλά και την εγχώρια μενταλιτέ. Ο Έλληνας σκηνοθέτης συνεχίζει στον δρόμο που τον καθιέρωσε ως δημιουργό και υπογράφει άλλη μία σατιρική ντραμεντί, όπως μόνο εκείνος ξέρει να τις φτιάχνει.
Βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά το δημόσιο σύστημα υγείας, αποδίδει με ευστοχία την σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτό, χωρίς να συγκρατείται ή να κάνει χάρες. Ήρωάς του είναι ένας νεαρός γιατρός (Αργύρης Ξάφης) που ξεκινά την καριέρα του με όνειρα κι ελπίδες, για να καταλήξει μονομάχος απέναντι στο υπερτροφικό τέρας του αθάνατου ελληνικού δημοσίου. Σύμμαχός του ένας Κύπριος συνάδελφος (Δημήτρης Ήμελλος), με καλή καρδιά ο οποίος συχνά παλινδρομεί ανάμεσα σε σωστό και λάθος, χαρίζοντάς μας μερικές από τις πιο πετυχημένες στιγμές του φιλμ.
Στην πραγματικότητα, κάποιος που γνωρίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων εκ των έσω, μπορεί να επιβεβαιώσει πως η απεικόνιση του Γκορίτσα είναι περισσότερο ρεαλιστική παρά γκροτέσκα-υπερβολική, γέρνοντας τη ζυγαριά από την σάτιρα προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Φυσικά, δεν μιλάμε για έναν ρεαλισμό τύπου Κεν Λόουτς αλλά για μια πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας, στην οποία ευτυχώς το χιούμορ παίζει κυρίαρχο ρόλο. Μια ματιά στην τωρινή κατάσταση της χώρας εξάλλου, αποδεικνύει πως «κάθε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις» είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Έχοντας στα θετικά την ηθελημένα μουντή αλλά εντυπωσιακή φωτογραφία και τις εξαιρετικές ερμηνείες, το «Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα» αδικείται μόνο από την επεισοδιακή του δομή (είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα) και από ένα ελαφρώς εκβιαστικό φινάλε. Με 8 υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία της Ακαδημίας, το φιλμ αναμένεται να βρει πλατιά απήχηση σε ένα κοινό που έχει τη δυνατότητα να ταυτιστεί με περισσότερους από έναν χαρακτήρες - κι αν όχι με κάποιον από τους κεντρικούς, σίγουρα με τους ασθενείς που ξεροσταλιάζουν στους διαδρόμους, περιμένοντας έναν γιατρό.
Φαίδρα Βόκαλη