An American Crime

15.05.2008
Άψυχη μεταφορά ενός συγκλονιστικού εγκλήματος στη μεγάλη οθόνη, ποντάρει περισσότερο στην ωμή πραγματικότητα παρά στο ταλέντο του δημιουργού που αναλαμβάνει να την αναβιώσει.

Άψυχη μεταφορά ενός συγκλονιστικού εγκλήματος στη μεγάλη οθόνη, ποντάρει περισσότερο στην ωμή πραγματικότητα παρά στο ταλέντο του δημιουργού που αναλαμβάνει να την αναβιώσει. Μια ταλαίπωρη νοικοκυρά μεσοδυτικής ανατροφής περιφέρεται χαμένη σε μια ομίχλη αλκοόλ και υπνωτικών, ανίκανη να φροντίσει τα εφτά παιδιά της ? και σαν να μην έφτανε αυτό - αναλαμβάνει και τις κορούλες των τσιρκολάνων γειτόνων έναντι ποταπού ποσού. Κι ενώ οι ευθύνες αυξάνονται, η πνευματική της ισορροπία κλονίζεται, με αποτέλεσμα να κλειδώσει την μία εκ των δύο στο υπόγειο και να τη βασανίσει μέχρι θανάτου.

Η καταβεβλημένη ερμηνεία της Κάθριν Κίνερ (θύτης) και η σχεδόν παθητική στάση της Έλεν Πέιτζ (θύμα) είναι περισσότερο διεισδυτικές απ’ ότι φαντάζεστε, αν και το χειρότερο απ’ όλα είναι η συμμετοχή ολόκληρης της γειτονιάς στην τελετουργία του βασανισμού, που δικαιολογείται ως «δίκαιη τιμωρία». Η κινηματογραφική αρρυθμία του όλου εγχειρήματος σε συνδυασμό με την αβαθή προσέγγιση του θέματος, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να καταγραφεί στο σινε-μνημονικό σας υπό την κατηγορία «ενοχλητικό» και να σβηστεί με την πρώτη ευκαιρία.

Δέσποινα Παυλάκη