"Κούκλες του δρόμου" στο "Μελίνα"

07.04.2008
«Κούκλες του δρόμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Πανούση που παρουσιάζεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων από 9 έως 22 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
«Κούκλες του δρόμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Πανούση που παρουσιάζεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων από 9 έως 22 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Επί τρία χρόνια ο φωτογράφος, η αγωνία του και ο φακός του ξαγρυπνούσαν κάθε Σάββατο βράδυ ώστε τα πρωινά της Κυριακής να «αιχμαλωτίσουν» , κάπου στο Μοναστηράκι και στο Θησείο, την ομορφιά που εκθέτουν στους πάγκους τους οι παλαιοπώλες.

Οι κούκλες είναι η προϊστορική, αιώνια, θηλυκή ομορφιά. Δεν φαίνεται να ’ναι τυχαίο ότι οι κούκλες είναι ίσως το αρχαιότερο παιγνίδι στον κόσμο, σ’ όλους τους πολιτισμούς, σ΄ όλες τις φυλές, μαζί με τα κουκλόσπιτα και τα μικροσκοπικά έπιπλα που τα συνοδεύουν.

Ο Γιάννης Πανούσης, εμπνευσμένος και γοητευμένος από τη ρήση του Ντοστογιέφσκι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», κυνήγησε την ομορφιά αποκεκαλυμμένη στο πλαστικό σώμα εντός τού οποίου «ζουν» οι κούκλες, προσπαθώντας να δει την «ψυχή» τους προτού μολυνθούν από την αγοραία ματιά, από την οφθαλμική αγορά των συλλεκτών. Πάνω τους φέρουν το άγγιγμα από τα κοριτσίστικα χέρια που τα κράτησαν, τα ίχνη από την αθωώτητα της παιδικότητας και τα χάδια τής μύησης στη θηλυκότητα. .

Οι κούκλες που «συλλαμβάνει» έχουν τη δική τους ζωή, κινούμενες στα «προάστεια της πλαστής ελευθερίας» του ποιητή, στο φτηνό υλικό τους, πλαστουργημένες για να μεταδώσουν τη χαρά και την ευτυχία σε νεανικές, δροσερές, ζωντανές υπάρξεις.

Ο Γιάννης Πανούσης, δεκαετίες επαγγελματίας φωτογράφος, ξεσκεπάζει τα στρώματα των εντυπώσεων, δημιουργεί ο ίδιος με το φακό του την συγκίνηση, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια του χαρτιού ξεχασμένα συναισθήματα.

Οι κούκλες του έχουν ήδη «βιώσει» τον πρώτο κύκλο ζωής τους και τώρα εκτίθενται στη μανία(;), που μπορεί να ’ναι και αγάπη, των κάθε λογής αγοραστών και συλλεκτών. Είτε ως αθώο φετίχ της ομορφιάς είτε ως πρόξενοι γλυκών αναμνήσεων, οι κούκλες του Γιάννη Πανούση σηματοδοτούν την επιμονή και την υπομονή, το μεράκι και τη δίψα του για δημιουργία και προσφορά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

«Εν παντί τα πάντα» έλεγε ο Αναξαγόρας, όλα δηλαδή υπάρχουν μέσα σε όλα. Στο άψυχο κορμί της κάθε κούκλας διακρίνει κανείς τον αρχέγονο ψυχισμό του παιδιού, την αθωότητά του και την ομορφιά του.

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Απριλίου 2008, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης ? Θησείο,
στάση ΜΕΤΡΟ: Κεραμεικός, τηλ.: 210 34 52 150
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας