Λίγο πριν πεθάνει

02.04.2008
Όταν ο Βίνσεντ Φαντάουτζο ξεκίνησε να σκετσάρει τον φίλο του Χιθ Λέτζερ για ένα πορτρέτο που θα συμμετείχε στα Βραβεία Archibald, δεν είχε ιδέα ότι θα απεικόνιζε για τελευταία φορά τον νεαρό ηθοποιό.

Όταν ο Βίνσεντ Φαντάουτζο ξεκίνησε να σκετσάρει τον φίλο του Χιθ Λέτζερ για ένα πορτρέτο που θα συμμετείχε στα Βραβεία Archibald, δεν είχε ιδέα ότι θα απεικόνιζε για τελευταία φορά τον νεαρό ηθοποιό ζωντανό.

Ο πίνακας έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό πορτρέτων της Γκαλερί Archibald στο Σίδνεϊ, και έφερε πραγματική κοσμοσυρροή, αμέτρητα e-mails, και πάμπολλες προτάσεις στον καλλιτέχνη για την αγορά του.

Ο πίνακας εικονίζει έναν μελαγχολικό Λέτζερ. Με βαριά βλέφαρα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του, ο ηθοποιός μοιάζει σχεδόν ηττημένος... από την αϋπνία! Γύρω από την κεντρική φιγούρα του Χιθ δύο φαντάσματα του εαυτού του, χαμογελούν αυτάρεσκα και πονηρά, ψιθυρίζοντας περιπαιχτικά.

Ο Λέτζερ πόζαρε για τον πίνακα τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου, όταν ήταν για διακοπές στο Περθ. Υπέγραψε το πορτρέτο του και επέστρεψε στην Αμερική όπου λιγότερο από ένα μήνα μετά, πέθανε μόνος στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.

Ο Βίνσεντ Φαντάουτζο, ετών 29, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση του κόσμου - αν και μετά το θάνατο του Χιθ τον Ιανουάριο, υπήρξε η σκέψη να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό. Η μητέρα του Χιθ επέμεινε να παραμείνει.

Το πορτρέτο δεν κέρδισε στο διαγωνισμό Archibald, αλλά πολλοί αγοραστές έχουν προσεγγίσει τον καλλιτέχνη για να αποκτήσουν τον πίνακα έναντι εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο πίνακας ανήκει δικαιωματικά στη μητέρα του ηθοποιού, Σάλι.

Χριστίνα Τσατσαράγκου