H Πάτι Σμιθ με Polaroid

02.04.2008
Η "γιαγιά της πανκ" εκθέτει στο Παρίσι! Έργα της μεγάλης καλλιτέχνιδας και performer Πάτι Σμιθ παρουσιάζονται σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό "σόου", που περιλαμβάνει φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, ηχητικές εγκαταστάσεις και ταινίες μικρού μήκους.

Στους καταπληκτικούς χώρους της Γκαλερί Fondation Cartier στο Παρίσι φιλοξενείται η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ατομική έκθεση εικαστικών της μεγάλης καλλιτέχνιδας και performer Πάτι Σμιθ.

Η έκθεση "Land 250" περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα της Πάτι Σμιθ (φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, ηχητικές εγκαταστάσεις και ταινίες μικρού μήκους) από το 1967 μέχρι και το 2007. Οι δημιουργίες της παρουσιάζονται σε ένα ρομαντικό, λυρικό σόου που αποκαλύπτει μια κρυφή της πλευρά... μια πλευρά που δεν γνωρίζει ο κόσμος και οι θαυμαστές της.

Η έκθεση περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - 250 polaroid φωτογραφίες, 25 πίνακες ζωγραφικής και συλλογή σκίτσων, πολλά από τα οποία προήλθαν από το MoMA και το Centre Pompidou, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Η Πάτι Σμιθ ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1967, προκειμένου να δημιουργήσει κολάζ. Το 1995, επέστρεψε στη φωτογραφία χρησιμοποιώντας μία vintage Polaroid Land 250.

Πολλές από τις φωτογραφίες της έχουν ιδιαίτερο προσωπικό νόημα: οι παντόφλες του Robert Mapplethorpe, το κρεβάτι της Virginia Woolf, η γραφομηχανή του Hermann Hesse και τα μαχαιροπίρουνα του Arthur Rimbaud (που ήταν και αγαπημένος της!).

Άλλες χρησιμεύουν σαν οπτικό αρχείο της πολυταξιδεμένης της πορείας στον κόσμο. Στην έκθεση "δάνεισε" και πολύτιμα προσωπικά της αναμνηστικά αντικείμενα, όπως αυθεντικά δοκίμια, μια φωτογραφία του Constantin Brancusi και μια πέτρα από το ποτάμι στο οποίο αυτοκτόνησε η Virginia Woolf.

Η έκθεση "Land 250" θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου.

http://www.fondation.cartier.com

Χριστίνα Τσατσαράγκου