Τι: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ - Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Καμίλο Λουσουριάγα
Πότε: Τετάρτες: 2, 9, 16 & 23 Απριλίου 2008, τις 19:00 & 21:00
Πού: ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ACS, ΓΑΡΥΤΤΟΥ 53, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Tηλ.: 210 6393341, Προπώληση Εισιτηρίων: Online προπώληση μέσω πιστωτικής κάρτας www.artscenter.gr, www.ticketservices.gr. Τηλεφωνική προπώληση μέσω πιστωτικής κάρτας 210 72 34 567 Από τα Εκδοτήρια: Ticketservices Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), Αθήνα Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 9.00 - 16.00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00 -20.00, Σάββατο 9.00 - 14.00 // Κέντρο Τεχνών στο ACS Γαρυττού 53, Χαλάνδρι
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 17.00.
Το Κέντρο Τεχνών στο ACS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Προξενείο του Ισημερινού στην Αθήνα, μας συστήνουν τον πλέον γόνιμο σκηνοθέτη της χώρας του Ισημερινού Καμίλιο Λουσουριάγα, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφία της χώρας του.
Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη μεταφορά ιστορικών θεμάτων και λογοτεχνικών έργων στη μεγάλη οθόνη, ο Λουσουριάγα υπογράφει μια κινηματογραφική τριλογία, βασισμένη στα έργα τριών μεγάλων συγγραφέων του Ισημερινού. Στο αφιέρωμα εκτός από τη συγκεκριμένη τριλογία θα προβληθεί και μία ακόμη τέταρτη ταινία του, η οποία και γυρίστηκε στο ενδιάμεσο της τριλογίας.
Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Τετάρτη, 02/04/2008 στις 19:00 και 21:00
«Η τίγρης» (1990, 80΄)
Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λουσουριάγα και βασίζεται σ’ ένα διήγημα του Χοσέ ντε λα Κουάδρα, συγγραφέα που ανήκει στη λεγόμενη «χρυσή εποχή» της λογοτεχνίας του Ισημερινού. Η σκηνοθεσία συνδυάζει το νεορεαλισμό και το σουρεαλιστικό μπαρόκ και η ιστορία, μία ιστορία αγάπης, εξουσίας, μαγείας και εκδίκησης διαδραματίζεται σε ένα ονειρικό τοπίο, ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα, καθρεφτίζοντας το λογοτεχνικό μαγικό ρεαλισμό, τον οποίο ο σκηνοθέτης Καμίλο Λουσουριάγα καταφέρνει να μεταφέρει θριαμβευτικά στον κινηματογράφο.
Στη μυθική καρδιά του κάμπου του Ισημερινού ζει η αδάμαστη και αμείλικτη Φρανσίσκα Μιράντα, γνωστότερη ως «Τίγρης», λόγω της αισθησιακής ομορφιάς της, την οποία χρησιμοποιεί ελεύθερα για να διατηρήσει την κυριαρχία της στο μικρή αγροτική περιουσία της και κυρίως σ’ αυτούς που την περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων των εραστών της και των δυο μικρότερων αδελφών της. Η «Τίγρης» αναβιώνει το μύθο της γυναίκας, όπως μπορεί να υπάρχει μόνο σ’ έναν τροπικό και φαλλοκρατικό πολιτισμό.
Παίζουν: Λισέτε Καβρέρα (Η Τίγρη), Ροσάνα Ιτουράλντε (Χουλιάνα), Βερόνικα Γκαρσία (Σάρα), Αρίστιδες Βάργκας (Τερνερότε), Βιρχίλιο Βαλέρο (Δον Κλεμέντε).
Τετάρτη, 09/04/2008 στις 19:00 και 21:00
Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα (1996, 90’)
Ο Λουσουριάγα ασχολείται και πάλι με τη λογοτεχνία μεταφέροντας στο σινεμά το ομώνυμο βιβλίο του σύγχρονου συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το διήγημα, την ποίηση και το δοκίμιο και έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο λεκτικό πείραμα. Η ταινία γυρίστηκε το 1996 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον Ισημερινό, σε διεθνή Φεστιβάλ όπως της Αβάνας, όπου κέρδισε το 1996, το Βραβείο Κοράλ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και στο Φεστιβάλ της Τριέστης όπου, το 1996 επίσης, κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Μουσικής Επένδυσης.
Η ταινία μεταφέρει το θεατή στον Ισημερινό της δεκαετίας του 60, όταν ο προεκλογικός αγώνας για τα εκλογές, που προκήρυξε η στρατιωτική κυβέρνηση, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
Ακολουθώντας την προσωπική του κινηματογραφική γραφή ο σκηνοθέτης εναλλάσσει αλληλουχίες πραγματικών γεγονότων, αισθησιακών ονείρων και παράξενων επεισοδίων και σύμφωνα με το συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ «ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Καμίλο Λουσουριάγα, ως σκηνοθέτη, είναι η χρήση της κινηματογραφικής μεταφοράς, ως αντικατοπτρισμό της λογοτεχνικής μεταφοράς».
Παίζουν: Λισέτε Καβρέρα (Μαργκαραμαρία), Μάια Κουλίεβα (Ροσάνα), Φελίπε Ταράν (Αφηγητής), Αρίστιδες Βάργκας (Γκάλο Γκάλβες).
Τετάρτη, 16/04/2008 στις 19:00 και 21:00
1809-1810, Mientras llega el día (2004, 100’)
Ταινία εποχής, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χουάν Βαλντάνο, με θέμα τα γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, κατά την κρίσιμη περίοδο της ανεξαρτητοποίησης του Ισημερινού. Η ταινία απεικονίζει με ακρίβεια και ισορροπία την πόλη του Κίτο, παρουσιάζει με πιστότητα την ιστορική εκείνη περίοδο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα θέτει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τη σημασία των τραγικών εξελίξεων. Παίζουν: Μαριλού Βάκα (Χουδίτ), Αρίστιδες Βάργκας, (Πέδρο Ματίας Αμπούδια), Γκονσάλο Γκονσάλο (Συνταγματάρχης Αρεδόντο), Αϊτόρ Μερίνο (τρελο-ισπανός), Βίκτορ Ούγκο Γκαγιέγο (ζωγράφος), Αλφρέδο Εσπινόσα (Μοράλες), Σαντιάγο Βιγιασίς (Μπαράντες), Κάρλος Μαρτίνες (Επίσκοπος), Ντιέγο Ναράνχο (Αρέτσαγα), Γκέρσον Γκέρα (Κολόμα), Χοσέ Αλβεάρ (Χουλιάν), Χοσελίνο Σούνταξ (Μαρτίν).
Τετάρτη, 23/04/2008 στις 19:00 και 21:00
Κορόνα ή γράμματα (2003, 90’)
Είναι η Τρίτη ταινία του Καμίλο Λουσουριάγα και χωρίς αμφιβολία η πιο πρωτοποριακή. Το σενάριο έγραψαν τρεις σεναριογράφοι, μετά από πολλές συζητήσεις και αυτοσχεδιασμούς.
Παίζουν τρεις βασικοί ηθοποιοί (Μαριλού Βάκα, Βαλεντίνα Πατσέκο και Λουίς Βιβάνκο), σε μία ταινία που γυρίστηκε με ελάχιστα μέσα παραγωγής και ελάχιστο κινηματογραφικό εξοπλισμό, με διάφανη σκηνοθεσία και έντονες υψηλού επιπέδου ερμηνείες.
Το Κέντρο Τεχνών στο ACS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Προξενείο του Ισημερινού στην Αθήνα, μας συστήνουν τον πλέον γόνιμο σκηνοθέτη της χώρας του Ισημερινού Καμίλιο Λουσουριάγα, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφία της χώρας του.