Νικητές Γουλιώτη - Αλευράς

01.04.2008
Ο Θανάσης Αλευράς και η Στεφανία Γουλιώτη είναι οι φετινοί νικητές των βραβείων «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» αντίστοιχα. Η απονομή έγινε χθες το βράδυ στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», την οποία επισκίασε στο φινάλε η είδηση του θανάτου του Ζυλ Ντασσέν.

Ο Θανάσης Αλευράς και η Στεφανία Γουλιώτη είναι οι φετινοί νικητές των βραβείων «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» αντίστοιχα. Η απονομή έγινε χθες το βράδυ στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», την οποία επισκίασε στο φινάλε η είδηση του θανάτου του Ζυλ Ντασέν.

Την ώρα που προβάλλονταν στο βίντεο η συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη με την λεζάντα «Επίδαυρος τελευταίο καλοκαίρι» ενημέρωναν τη γενική γραμματέα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Εμμανουέλα Παυλίδου, για την τραγική απώλεια.

«Είδωλο» ήταν η Μελίνα Μερκούρη για τη Στεφανία Γουλιώτη. Γι αυτό και το ότι κέρδισε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», υπήρξε μία σημαντική στιγμή για κείνη.

Για τον Θανάση Αλευρά, το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» ήταν μια επιβράβευση, μια και η παράσταση για την οποία βραβεύτηκε «προέρχεται από άλλο χώρο, είναι επιθεώρηση», όπως σημείωσε. «Η επιβράβευση έρχεται να ξεκουράσει όλο τον κόπο μιας χρονιάς. Εγώ, ύστερα από έξι-επτά χρόνια που βρίσκομαι στον χώρο, ξεκουράστηκα με αυτό το βραβείο», είπε.

Η εκδήλωση, ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα είχε κυλήσει σε πολύ τρυφερό και ωραίο κλίμα. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Σταμάτης Φασουλής και προλόγισε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Οι βραβευθέντες κατά τα προηγούμενα χρόνια με το βραβείο «Δημήτρης Χορν», Αργύρης Ξάφης και Κώστας Γάκης, ανέλαβαν την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Οι μικρές αστείες παρεμβάσεις του Αργύρη Ξάφη, πριν από τους ομιλητές, τα κωμικά σχόλιά του αλλά και το τραγούδι που είπαν μαζί με τον Κώστα Γάκη, «ράπαραν» πάνω στο «Πες μου μια λέξη 2008» (μια επιτυχημένη διασκευή του Κώστα Γάκη), άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Σταμάτης Φασουλής ανακοίνωσε την έκθεση με προσωπικά αντικείμενα του Δημήτρη Χορν, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Νοέμβριο.

Με αφορμή τον Εμπειρίκο, «πάρε τη λέξη μου, δώσε μου το χέρι σου» ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος μίλησε για το στοιχείο αναφοράς που περιέχουν τα βραβεία, μια αναφορά στους μεγάλους μαστόρους της τέχνης του θεάτρου. «Δημιουργούμε ένα είδος κώδικα και τους κρίκους μιας παράδοσης, μια σκυταλοδρομία...», υπογράμμισε.

Τη δημιουργία υποτροφιών για νέους ηθοποιούς ή σκηνοθέτες «για να πηγαίνουν για ένα μικρό διάστημα στο εξωτερικό» υποστήριξε από βήματος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, πρόταση με την οποία συμφώνησε κι ο Δημήτρης Λιγνάδης, που τον διαδέχθηκε στους ομιλητές.

Αντιγόνη Καράλη