Εναλλακτικές εικαστικές δημιουργίες στη Θεσσαλονίκη

23.08.2002
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει τη δεύτερη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών με τίτλο "Πεδίο Δράσης Κόδρα 2002" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων "παρά θιν' αλός" από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2002 και την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα/Tin T υπό την επιμέλεια της κ. Ελένης Δημοπούλου
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει τη δεύτερη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών με τίτλο "Πεδίο Δράσης Κόδρα 2002" που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων "παρά θιν' αλός" από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2002 και την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει η αίθουσα Τέχνης Τερρακόττα/Tin T υπό την επιμέλεια της κ. Ελένης Δημοπούλου.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες για το σκεπτικό της έκθεσης:
Από τη μία ο τόπος της δράσης, το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, που ήταν ο μεγαλύτερος στρατώνας σε όλη τη Βαλκανική ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Ένας χώρος γοητευτικός και πολυποίκιλος με την κεντρική πλατεία, το δασάκι, το ΚΨΜ, το παλιό Διοικητήριο, τους κοιτώνες και τα μισοερειπωμένα στρατιωτικά κτίρια, που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Από την άλλη πλευρά οι πρωταγωνιστές της δράσης, περισσότεροι από 70 νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι και τελειόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του της Σχολής Καλών Τεχνών του St. Etienne,που περπάτησαν στους χώρους του Κόδρα και αφέθηκαν να γοητευθούν και να εμπνευστούν, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση να λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο χώρο, δουλεύοντας επί τόπου τα έργα τους.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εκφραστούν ελεύθερα πέρα από τους περιορισμούς μιας συμβστικά οργανωμένης έκθεσης, και να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής και της επικοινωνίας με το κοινό.
Στους θεατές της έκθεσης θα δοθει η ευκαιρία να πληοφορηθούν με άμεσο τρόπο ό,τι πιο επίκαιρο και αντισυμβατικό συμβαίνει σήμερα σε ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, καθώς η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες μορφές εικαστικής έκφρασης, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, δρώμενα, σκηνογραφία κ.α.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από από το Δήμαρχο Καλαμαριάς και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χριστόδουλο Οικονομίδη την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 8μ.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 8 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 8μ.μ.-11μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Ειδικά στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στις 9 το βρλαδυ θα δοθεί από τις τάξεις υποκριτικής και σκηνογραφίας του τέταρτου έτους του τμήματος θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. μια πολύχρωμη θεατρική παράσταση: "Το έπος του βασιλιά Υμπύ" του Πέτρου Μάρκαρη.