West Side Story στο Ηρώδειο

21.08.2002
Το θρυλικό μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν "West Side Story",η πιο δυνατή ιστορία αγάπης και μουσικής, με μαγευτικές μελωδίες και εξαίσιες χορογραφίες, ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο του Λιντς στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
&00 Το θρυλικό μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν "West Side Story",η πιο δυνατή ιστορία αγάπης και μουσικής, με μαγευτικές μελωδίες και εξαίσιες χορογραφίες, ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο του Λιντς στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Τη μουσική διεύθυνση έχει ένας από τους λαμπρότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς μαέστρων σε παγκόμσιο επίπεδο: ο διάσημος αμερικανός Ντένις Ράσελ Ντέιβις. Ο Ντέιβις με σπουδές στη φημισμένη Σχολή Julliard, καθηγητής στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Στουτγάρδης, έχει διευθύνει διάσημες ορχήστρες σε όλον τον κόσμο, όπως την Συμφωνική Ορχήστρα της ραδιοφωνίας της Βιέννης, της οποίας υπήρξε αρχιμουσικός και σε γνωστά λυρικά θέατρα - Μπαϊρόιτ, Σικάγο, Χιούστον κ.α.
Εγκαινίασε τη συνεργασία του με την Όπερα του Λιντς παρουσιάζοντας το μιούζικαλ "West Side Story" του συμπατριώτη και φίλου του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, μία παράσταση που ανέβηκε το φετινό χειμώνα στην Αυστρία σημειώνοντας θριαμβευτική επιτυχία.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ματίας Ντέιβιντς, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κνουτ Χέτσερ και τις χορογραφίες η Μελίσα Κινγκ.
Ανάμεσα στους σημαντικότερους ερμηνευτές - τραγουδιστές και χορευτές - του μεγάλου καλλιτεχνικού σχήματος, ο Robin Adams (Αγγλία) στο ρόλο του Τόνυ, η Arantxa Armentia (Ισπανία) στο ρόλο της Μαρίας και η Tracy Plester (ΗΠΑ) στο ρόλο της Ανίτας.
Όλοι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι μετέχουν στην παράσταση, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, διαμορφώνοντας έτσι ένα πολύχρωμο παζλ πολιτισμών, που τα συνδέει η μεγάλη δημιουργία του Λ. Μπερνστάιν.

Το μιούζικαλ αρθρώνεται σε δύο πράξεις. Η υπόθεση τοποθετείται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950 και αναφέρεται στη διαμάχη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες νεανικές συμμορίες, τους jets, με αρχηγό τον Ριφ και τους νεοφερμένους Πορτορικανούς, τους Sharks (καρχαρίες) των οποίων ηγείται ο Μπερνάρντο.
Ο Ριφ σκοπεύει να συναντήσει τον Μπερνάντο σε ουδέτερη περιοχή, σε ένα χορό της κοινότητας και να τον προκαλέσει σε μονομαχία με έπαθλο τον έλεγχο της γειτονιάς. Ο Τόνυ, ο καλύτερος φίλος του Ριφ και πρώην μέλος των Jets, συναντά στον χορό την Μαρία, την αδελφή του Μπερνάρντο. Οι δύο νέοι ερωτεύονται αμέσως.
Το ίδιο βράδυ συναντούνται στη σκάλα κινδύνου του σπιτιού της και την επόμενη στο κατάστημα όπου εργάζεται η κοπέλα. Εδώ, εκτελούν μία οιονεί γαμήλια λειτουργία. Ο Τόνυ προσπαθεί να παρέμβει στη μονομαχία των δύο αρχηγών, αλλά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διευκολύνει άθελα του την εξόντωση του Ριφ από τον Μπερνάρντο.
Έξαλλος, ο Τόνυ σκοτώνει με τη σειρά του τον φονιά του φίλου του. Η Μαρία κατορθώνει να τον συγχωρήσει και αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί. Η νέα στέλνει ένα μήνυμα στον Τόνυ, ο οποίος κρύβεται στους Jets, με αγγελιοφόρο τη φίλη της Ανίτα , αλλά η συμμορία την κακομεταχειρίζεται, με αποτέλεσμα εκείνη να τους πληροφορήσει ψευδώς ότι η Μαρία είναι νεκρή. Απελπισμένος, ο Τόνυ περιφέρεται στην γειτονιά αποζητώντας τον θάνατο. Ένας από τους Sharks τον τραυματίζει θανάσιμα.
Είναι πια πολύ αργά όταν ο σύγχρονος Ρωμαίος ανακαλύπτει την αλήθεια. Μέσα στη θλίψη της για το χαμό του Τόνυ, η Μαρία κατορθώνει να πείσει όλους να θέσουν τέρμα στις αντεκδικήσεις, χαρίζοντας μία αχτίδα ελπίδας για συμφιλίωση, ενώ πέφτει η αυλαία. Ένα μήνυμα με ξεχωριστή επικαιρότητα στις μέρες μας...

Τιμές εισιτηρίων για την παράσταση: Ευρώ 90, 70, 50, 35, 26

Σημείωση: Η επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων για την παράσταση της Κυριακής 1η Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της βροχής θα γίνει μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: Κεντρικά Ταμεία, Πανεπιστημίου 39, τηλ. 010-3221459