Νέες Παραγωγές το χειμώνα στο Απλό Θέατρο

31.07.2002
Δύο νέες παραγωγές περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο για την περίοδο 2002-2003.
Δύο νέες παραγωγές περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο για την περίοδο 2002-2003.
Στις δύο θεατρικές του σκηνές (Κεντρική και Νέα Σκηνή) θα παρουσιαστούν δύο άπαικτα έργα, το πολυπρόσωπο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μπράϊαν Φρίελ "Translations" (προσωρινός τίτλος "Ξεριζωμός"), σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και το έργο του νέου και πολυβραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Τζο Πένχολ "Μπλε/Πορτοκαλί" σε μετάφραση Κατερίνας Χαλκίδου.Η σκηνοθεσία είναι τουΑντώνη Αντύπα και Ρούλας Πατεράκη αντίστοιχα.
Στις δύο παραγωγές συμμετέχουν δέκα τρεις συνολικά ηθοποιοί ανάμεσά τους οι Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μάνος Σταλάκης.
Πιο αναλυτικά:

Κεντρική Σκηνή: Μπράϊαν Φρίελ "Translations"
Το έργο του Μπράϊαν Φρίελ "Translations" (προσωρινός τίτλος "Ξεριζωμός") θεωρείται το αριστούργημα του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 στην Ιρλανδία και αποτελεί ένα ποιητικό στοχασμό πάνω στην γλώσσα και τον ρόλο της στην πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου.
Η δράση του έργου ξετυλίγεται στο 1833 σε ένα αγροτικό σχολείο μιας Ιρλανδόφωνης κοινότητας τη στιγμή που επιχειρείται η πρώτη χαρτογραφική αποτύπωση από απόσπασμα του Αγγλικού Βασιλικού Μηχανικού, με σκοπό να μετατραπούν οι ιρλανδικές ονομασίες σε αγγλικές.
Με αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας φωτίζει τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στις ζωές της μικρής ομάδας αναδεικνύοντας μέσα από τις προσωπικές σχέσεις τις μακροχρόνιες πολιτιστικές επιρροές μιας πράξης εκ πρώτης όψεως απλά διοικητικής.
Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραϊνδρου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μάνος Σταλάκης, Μαρία Ζαχαρή, Κώστας Βασαρδάνης, Λαέρτης Βασιλείου, Ηρώ Κωστή, Σαράντος Γεωγλέρης, και Αντώνης Δημητροκάλης. Το έργο θα παρουσιαστεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Νέα Σκηνή: Τζο Πένχολ "Μπλε/Πορτοκαλί"
Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα το έργο του νέου Άγγλου συγγραφέα που θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία το 2000 και όπως έγραψε ο κριτικός των Sunday Times πρόκειται για έργο "που σε διεγείρει συναισθηματικά, διανοητικά και ηθικά".
Το "Μπλε/Πορτοκαλί" είναι μια ιστορία ρατσισμού, τρέλας, πάλης για εξουσία στην καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας που νοσεί με πρωταγωνιστές ένα καριερίστα ψυχίατρο, ένα ιδεαλιστή βοηθό του με τον οποίο συνεχώς συγκρούεται και ένα ασθενή από σχιζοφρένεια, μαύρο, που ισχυρίζεται ότι είναι γιος ενός Αφρικανού δικτάτορα.
Ο Τζο Πένχολ αν και γράφει πολιτικό θέατρο, έχει το χάρισμα να δραματοποιεί το πολιτικό στοιχείο μέσα από το προσωπικό κι ακόμη όπως γράφει ο κριτικός της Guardian, "έχει το χάρισμα να λέει σοβαρά πράγματα με κωμικό τρόπο, με αιχμηρή σάτιρα..."
Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Κατερίνας Χαλκίδου, σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.
Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Αλέξανδρος Σταύρου και Σταύρος Καλλιγάς.
Το έργο θα παρουσιαστεί αρχές Νοεμβρίου.