Πρώτη Διαβαλκανική Έκθεση Σύγχρονης Μινιατούρας

30.07.2002
Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004 και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για την "1η Διαβαλκανική Εκθεση Σύγχρονης Μικρογραφικής Τέχνης, Μινιατούρας 2002".
Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004 και ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ανακοίνωσαν την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για την "1η Διαβαλκανική Εκθεση Σύγχρονης Μικρογραφικής Τέχνης, Μινιατούρας 2002".

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 29 Δεκεμβρίου 2002, σε διακεκριμένο πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της "Επικράτειας Πολιτισμού" του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ανοιχτή για επαγγελματίες καλλιτέχνες, απόφοιτους σχολών Καλών Τεχνών και για μέλη εικαστικών επιμελητηρίων και εικαστικών συλλόγων.Οι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν σε τέσσερις κατηγορίες: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική Ανάγλυφο-Μετάλλιο-Μικτή Τεχνική, εφόσον υποβάλουν συμμετοχή με τις καλλιτεχνικές εργασίες τους έως και την 1η Οκτωβρίου 2002.
Κάθε καλλιτεχνική δουλειά πρέπει να είναι ενυπόγραφη, να έχει τίτλο και ένα βέλος στο πίσω μέρος που θα δηλώνει την σωστή κατεύθυνση και να είναι χωρίς κορνίζα. Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει μέχρι δύο έργα.

Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων απαρτίζεται από επτά εξέχοντα άτομα των πλαστικών τεχνών στον διεθνή χώρο (καλλιτέχνες, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης), τα οποία θα επιλέξουν ένα νικηφόρο έργο τέχνης από κάθε κατηγορία.
Οι αποφάσεις της επιτροπής (η έγκριση των έργων και τα νικηφόρα έργα) είναι τελικές και καμία συμμετοχή δεν αποσύρεται αφότου γίνει αποδεκτή.Σε κάθε κατηγορία θα δοθεί ένα βραβείο 500 ευρώ, καθώς επίσης και τρεις έπαινοι.

Όλα τα έργα που υποβάλλονται είναι προς πώληση. Για κάθε έργο που πωλείται, ο διοργανωτής θα αφαιρέσει μία προμήθεια 25% από την τιμή πώλησης όπως ορίζεται από τον καλλιτέχνη στην αίτηση συμμετοχής.Τα έργα που δεν θα έχουν πωληθεί θα επιστραφούν ταχυδρομικώς στους καλλιτέχνες στη ίδια κατάσταση στην οποία τα έλαβαν, μέσα σε τρεις μήνες μετά το τέλος της έκθεσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι θα τυπωθεί ένας κατάλογος, που θα περιλαμβάνει τα ονόματα των μελών της επιτροπής και θα περιλαμβάνει αντίγραφα των νικητήριων έργων και ένα έργο από τον κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη, όπως και επιλεγμένες βιογραφικές πληροφορίες των καλλιτεχνών. Αντίγραφο καταλόγου θα αποσταλεί σε κάθε καλλιτέχνη.

Οι αποστολές των καλλιτεχνών πρέπει να περιλαμβάνουν:
- την αίτηση συμμετοχής πλήρως συμπληρωμένη
-τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση
- τα χρήματα για τη συμμετοχή
- μία περίληψη, το μέγιστο μισή σελίδα, που θα περιέχει και την επαγγελματική εκπαίδευση, τις κυριότερες εκθέσεις και τα επιτεύγματα βραβεύσεις του καλλιτέχνη στα αγγλικά.