Ο Ερωτόκριτος του Βιντσέτζου Κορνάρου στο Ηρώδειο

08.07.2002
Το γνωστό έργο του Βιντσέτζου Κορνάρου Ερωτόκριτος, ακρογωνιαίος λίθος της νεοελληνικής γραμματείας, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ηρώδειο
&00 Το γνωστό έργο του Βιντσέτζου Κορνάρου Ερωτόκριτος, ακρογωνιαίος λίθος της νεοελληνικής γραμματείας, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ηρώδειο.
Πρόκειται για μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαίδη, μουσική Χρήστου Λεοντή, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, χορογραφία Έφης Καρακώστα, φωτισμούς Νίκου Καβουκίδη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γιώργος Παρτσαλάκης, Ουρανία Μπασλή, Τζένη Μιχαηλίδου, Γιάννης Κοτσαρίνης, Χρήστος Λούλης, Άννα Κουτσαφτίκη, Μανώλης Σειραγάκηςκ.α.

Ο Ερωτόκριτος εκφράζει χωρίς την παραμικρή αμφιβολία την πιο θαλερή ώρα στη λογοτεχνία της κρητικής αναγέννησης. Γραμμένος στην πρώτη δεκαετία του 17ου αιώνα και δημοσιευμένος στη Βενετία το 1713, έρχεται να συγκεράσει και να ταιριάξει ιδανικά τις δυτικές του επιρροές με την τοπική παράδοση, σε ένα κράμα που οδηγεί μακριά από το μεσαιωνικό κόσμο, σε μια αναντίρρητα νέα εποχή.
Το μήνυμα του έμμετρου μυθιστορήματος του Βιντσέτζου Κορνάρου, που γεννήθηκε στην περιοχή της Σητείας και έπλασε τον Ερωτόκριτο σε ώριμη ηλικία είναι ένα: η αγάπη πριν και πάνω από όλα.

Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα συναντιούνται για να μην χωρίσουν ποτέ: θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον όσων εχθρεύονται τον έρωτά τους, και παρά τις μύριες όσες δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, θα βγουν στο τέλος θριαμβευτές, κερδίζοντας πέρα ως πέρα το στοίχημά τους.
Το κείμενο του Ερωτόκριτου κέρδισε μέσα στους αιώνες το δικό του στοίχημα: διαβάστηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ ο πρωταγωνιστής του έγινε λαϊκός ήρωας ισάξιος του Μεγαλεξάνδρου και του Διγενή Ακρίτα.

Τι ακριβώς, όμως, μας λέει η ιστορία του Ερωτόκριτου; Δεν θα ήταν άστοχο αν κάναμε λόγο (το ξέρουμε ήδη) για ένα χρονικό του αγωνίσματος του έρωτα. Ο Ερωτόκριτος γνωρίζει και ερωτεύεται αμέσως βαθιά την Αρετούσα, κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ηρακλή, ο οποίος την απέκτησε με την γυναίκα του ύστερα από πολλά χρόνια άτεκνης ζωής. Ο βασιλιάς βιάζεται να αποπέμψει τον ερωτευμένο νέο όταν ανακαλύπτει τις περιπαθείς και γεμάτες ιερή αφοσίωση καντάδες του και αποφασίζει να τον εξορίσει, όταν εκείνος, σε πείσμα της άρνησής του, ζητάει την Αρετούσα σε γάμο.
Το δρόμο της εξορίας θα ακολουθήσει και η Αρετούσα, όταν θα αρνηθεί, με την σειρά της να παντρευτεί τον ευνοούμενό του πατέρα της. Ο μεγάλος, ωστόσο, έρωτας των δύο νέων θα κριθεί στον πόλεμο.
Ο Ερωτόκριτος παίρνει μέρος στην μάχη των Αθηναίων με τους Βλάχους μεταμφιεσμένος σε Σαρακηνό και δοκιμάζει με την ίδια μεταμφίεση την πίστη της αγαπημένης του. Ύστερα από αυτό, ο δρόμος για την εκπλήρωση του αγώνα είναι ορθάνοιχτος. Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα παντρεύονται και ο έρωτας ανεβαίνει ολόλαμπρος στο βάθρο του: όλοι οι αντίπαλοι έχουν ηττηθεί κατά κράτος-η αγάπη είναι το μέγα και αναντικατάστατο εχέγγυο της ζωής, η νίκη πάνω σε κάθε μορφή θανάτου.

Τιμές εισιτηρίων για την παράσταση: 50, 40, 30, 22, 16 ευρώ.

Αλλες παραστάσεις:
23 Ιουλίου: Φεστιβάλ Πάτρας
24 Ιουλίου: Φεστιβάλ Βύρωνα