Κόκκινη Σκουφίτσα: Εγώ και ο λύκος μου!

17.03.2008
Από τις 7 Απριλίου η ομάδα vasistas παρουσιάζει την παράσταση Κόκκινη Σκουφίτσα στο Bios με την Αργυρώ Χιώτη να σκηνοθετεί ένα παιχνίδι αφήγησης με τη φιγούρα της Κοκκινοσκουφίτσας σε πρώτο πλάνο. Στην αναζήτηση του απόντα: του λύκου. Στο λύκο, που είναι παρών μέσα από την απουσία του.

Στην αναζήτηση του απόντα: του λύκου.
Στο λύκο, που είναι παρών μέσα από την απουσία του.

Από τις 7 Απριλίου η ομάδα vasistas (Ελλάδα - Γαλλία - Μεξικό) παρουσιάζει την παράσταση Κόκκινη Σκουφίτσα στο Bios, με την Αργυρώ Χιώτη να σκηνοθετεί ένα παιχνίδι αφήγησης με τη φιγούρα τής Κοκκινοσκουφίτσας σε πρώτο πλάνο.

Με σημείο εκκίνησης τις διάφορες ανά καιρούς εκδοχές του γνωστού παραμυθιού, η παράσταση εισχωρεί σταδιακά σε λιγότερο εμφανείς, σκοτεινές πτυχές τις ανθρώπινης φύσης και ακολουθεί την κοπέλα στη, συχνά επίπονη, πορεία προς την ενηλικίωση και την αναγνώριση.

Ας με προστατέψει κάποιος από αυτό που επιθυμώ.
Κανείς δε με πείθει και όμως όλους τους πιστεύω. Ενα παράξενο πράγμα.

Στην παράσταση ακούγονται Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά που μεταφράζονται απευθείας επί σκηνής στα Ελληνικά.

Σύνοψη
Ακολουθώντας τα βήματα του παραμυθιού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη φιγούρα τής Κοκκινοσκουφίτσας. Μια νέα κοπέλα ξεκινά μια μακρά και δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση και τη συμφιλίωσή της με τις αντιθέσεις του σώματός της, των επιθυμιών, των φόβων, του κόσμου και του παρελθόντος της. Στην προσχεδιασμένη πορεία που καλείται να ακολουθήσει, έρχεται αντιμέτωπη με το απρόβλεπτο και ίσως επικίνδυνο: από τη μία η κοινή λογική και τα «πρέπει», και από την άλλη το ένστικτο, οι επιθυμίες και οι αντιφάσεις του σώματος, τα «θέλω». Οι σταθερές καταρρέουν και η αναζήτηση του ρίσκου παίρνει τον πρώτο λόγο. Και ενώ οι σταθερές καταρρέουν, το ρίσκο των αποφάσεων, των επιλογών, των επιθυμιών, είναι αυτό που διαπραγματεύεται με την ίδια την πραγματικότητα και την πορεία των ηρώων.

Η Ταυτότητα της Παράστασης
Συγγραφή κειμένων - Δραματουργία vasistas
Μετάφραση Λήδα Βογιατζόγλου
Σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη
Σκηνικά - Κοστούμια Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας
Video Isabelle Schneider
Βοηθός σκηνοθέτη Ευθύμης Θέου
Παίζουν Naima Carbajal (Μεξικό), Ariane Labed (Γαλλία), Ρόζα Προδρόμου, Αργυρώ Χιώτη

Η ταυτότητα της Ομάδας
Η ομάδα vasistas (= φεγγίτης), ιδρύθηκε το 2005 από νέους διαφορετικών εθνικοτήτων. Στόχος της ομάδας είναι η παραγωγή και διάδοση θεατρικών παραστάσεων που συνδιαλέγονται με τον άνθρωπο του σήμερα, η διασυνοριακή παραγωγή τέχνης, το άνοιγμα των γεωγραφικών συνόρων του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της χώρας μας. Πρόθεσή της, η έρευνα και ο πειραματισμός ως προς τη σκηνική πράξη. Το Νοέμβριο του 2006 διοργάνωσε το //01 Φεστιβάλ Νέων Ομάδων της Ευρώπης στην Aix en Provence της Γαλλίας. Η πρώτη της παραγωγή ήταν η παράσταση Get Over It σε σκηνοθεσία Αργυρούς Χιώτη, που παρουσιάστηκε στη Γαλλία και στην Αθήνα με τον τίτλο Φαίδρες τον Μάιο του 2006, στο Bios.

Bios
Πειραιώς 84, 10438 Αθήνα, τηλ. 210 3425335
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 7 Απριλίου 2008
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή - Τρίτη 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κανονικό: 20€, νεανικό (έως 26 ετών): 15 €
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
70 θέσεις
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
60 λεπτά