Εν Χορδαίς

20.03.2008
Το χθες και το σήμερα, το παλαιό και το νέο ή όταν η παράδοση συναντά την νεωτερικότητα και οι λόγιες μουσικές της Mεσογείου ανταμώνονται με την σύγχρονη μουσική δημιουργία...
Τι: Εν Χορδαίς
Πού: ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΔΡ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη - Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611349)
Πότε: 20 Μαρτίου και 21 Μαρτίου 2008
Εισιτήρια: 15€, 25€ // www.ticketquest.gr

Το χθες και το σήμερα,
το παλαιό και το νέο
ή όταν η παράδοση συναντά την νεωτερικότητα
και οι λόγιες μουσικές της Mεσογείου ανταμώνονται με την σύγχρονη μουσική δημιουργία..

Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράφει η μουσική συναυλία του σχήματος ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ στο ίδρυμα Θεοχαράκη στις 20 & 21 Μαρτίου, μια συναυλία που θέλει να συνθέσει δυο διαφορετικές στιγμές στη μουσική ιστορία της Μεσογείου: τον εκρηκτικό 18ο αιώνα, όπου συνθέτες - η αξία των οποίων υπήρξε αδιαμφισβήτητη - έδρασαν στην Εγγύς Ανατολή και την Νότια Μεσόγειο, γεννώντας μέσα από το έργο τους τις μετέπειτα εθνικές σχολές μουσικής και γενόμενοι οι ίδιοι και οι δημιουργίες τους κοινός τόπος και πεδίο αναφοράς για τη μουσική όλων των χωρών της Μεσογείου, και τον αιώνα μας, κατά τον οποίο μια νέα γενιά μουσικών αφορμώμενη από την Λόγια και παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου ζυμώνεται με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα επιδιώκοντας να συγκεράσει την ανάγκη της σύγχρονης μουσικοποιητικής δημιουργίας με την επιθυμία αναδρομής και διατήρησης της μουσικής κληρονομιάς.

Στη συνάφεια αυτή στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί μια επιλογή από έργα Μεσόγειων Συνθετών καθώς και Κοσμική Μουσική που έχει διασωθεί σε Αγιορείτικους μουσικούς χειρόγραφους κώδικες ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν συνθέσεις των μελών του σχήματος, στους δρόμους και τους τρόπους της μουσικής της Μεσογείου.

Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» αποτελείται από τους:

Κυριάκο Πετρά - βιολί
Κυριάκο Καλαϊτζίδη - ούτι
Άλκη Ζοπόγλου - κανονάκι
Δρόσο Κουτσοκώστα - τραγούδι
Βασίλη Τζωρτζίνη - κοντραμπάσο
Πέτρο Παπαγεωργίου - κρουστά