«Με το βλέμμα της Nelly's»

20.02.2008
Η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη συνδυάζει το λόγο, τη ζωντανή μουσική και τον χορό σε ένα εικαστικό δρώμενο που μεταφέρει στη σκηνή, μ’ έναν σύγχρονο τρόπο, τη ζωή της Nelly's.

Η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη συνδυάζει το λόγο, τη ζωντανή μουσική και τον χορό σε ένα εικαστικό δρώμενο που μεταφέρει στη σκηνή, μ’ έναν σύγχρονο τρόπο, τη ζωή της Nelly's.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι (Centre Culturel Hellenique) με στόχο να γεννηθεί μια παράσταση με αναφορές στην Ελλάδα. Η επιλογή της Nelly's ήταν ιδανική, καθώς η ζωή, το έργο της αλλά και ο τρόπος που επεξεργάστηκε τη φωτογραφία της είναι ύμνος για τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην παράσταση η αφήγηση της Nelly's συνοδεύεται από φωτογραφίες της, κίνηση και μουσική των: Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη, Μητρόπουλου, Σοπέν, Σούμπερτ, Ραβέλ και Γκέρσουϊν.

Ιδέα - Κείμενο - Σκηνοθεσία - Αφήγηση: Μάγδα Μαυρογιάννη
Πιάνο: Κάρολος Ζουγανέλης
Βαρύτονος : Γιάννης Ιδομενέoς
Χορός: Λία Τσολάκη
Εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Ντάσιος

20/02/2008
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
20:30, Εισιτήρια €15, €10.

[info] NELLY'S (1899-1998) // Ελλη Σουγιουλτζόγλου Σεραιδάρη

Γεννημενη στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας το 1899.Μετά το τέλος των γυμνασιακών της σπουδών, ακολούθησε τον αδελφό της στη Δρέσδη της Γερμανίας, για να σπουδάσει μουσική και ζωγραφική.

Στράφηκε όμως στη φωτογραφία, με δασκάλους τον Hugo Erurth και τον Franz Fielder.
Η εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1924, όπου ανοίγει φωτογραφικό studio στην οδό Ερμού, θα την προσανατολίσει προς μία ελληνοκεντρική αντιμετώπιση της θεματογραφίας. Στο πορτρέτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σ' όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας στην Ελλάδα και Αμερική οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του Μεσοπολέμου αλλά και η συγκρότηση σημαντικού αρχείου της ελληνικής ομογένειας.

Από το 1927 η Nelly's περιοδεύει την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου. Ελληνίδα της διασποράς, η Nelly's συνθέτει φωτογραφικά μία Ελλάδα «ειδυλλιακή». Μέσα από τα τουριστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες της στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν τα πρώτα οπτικά σύμβολα της ελληνικής τουριστικής φιλοσοφίας. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί αποτυπώθηκαν συστηματικά από την Nelly's.Την εξύμνηση του αρχαίου ιδεώδους υπηρετούν οι μνημειακές φωτογραφίες της Nikolska και της Paiva που χορεύουν γυμνές ή ημίγυμνες στην Ακρόπολη (1927-1929), προκαλώντας σκάνδαλο στη συντηρητική κοινωνία της εποχής.

Στην Αμερική, όπου αυτοεξορίστηκε με το ξέσπασμα του Β' πολέμου το 1939, θα προσθέσει στη θεματογραφίας της τη διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία καθώς και το φωτορεπορτάζ (δρόμοι της Ν. Υόρκης). Ποικιλία λευκωμάτων, εκθέσεις, η απονομή του Ταξιάρχη του Φοίνικα, το Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών (1996), καθώς και μια σειρά από μεγάλες εκθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες προέβαλλαν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της τέχνης της, κράτησαν στην επικαιρότητα μέχρι το τέλος του βίου της. H Nelly's πεθαίνει στην Αθήνα το 1998. (Πηγή: fotoartmagazine).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ